От х:

Днес в x:

Израел обстреля обекти в Ливан и ивицата Газа

Рано тази сутрин Израел нанесе удари в Южен Ливан и продължи да бомбардира цели в ивицата Газа, което показва засилващата се ескалация в региона след насилието тази седмица в свещено място в Ерусалим, съобщиха световните агенции.

Израелската армия съобщи, че е поразила 3 обекта на Хамас в Южен Ливан и над 10 цели в ивицата Газа, след като от полунощ насам от палестинския анклав бяха изстреляни 44 ракети по еврейската държава. Една от тях падна в близост до град Сдерот.

Размяната на удари се случва в момент на засилване на религиозните чувства, когато евреите празнуват Пасха, а мюсюлманите отбелязват свещения месец Рамазан. През 2021 г. ескалацията, предизвикана и от сблъсъците в джамията Ал Акса в Йерусалим доведе до 11-дневна война между Израел и управляващата Газа организация Хамас.

Ударите в Южен Ливан днес бяха нанесени ден след като бойци изстреляха оттам над 30 ракети към Израел, ранявайки двама души и причинявайки някои материални щети.

След размяната на удари, мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан заяви, че Израел и Ливан не искат война. Тя добави, че е в контакт и с двете страни, които официално са във война.

Временните сили на ООН призоваха всички участници да спрат нападенията. "Действията през изминалото денонощие са опасни и рискуват да доведат до сериозна ескалация", се казва в съобщението.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини