От х:

Днес в x:

Кремъл изготвил план за пълзяща анексия на Беларус до 2030 г.

Кремъл е изготвил подробен план за "пълзяща анексия" на Беларус с политически, икономически и военни средства до 2030 г. Това съобщава центърът Досие. 

Според плана, изготвен през есента на 2021 г., Кремъл възнамерява да създаде Съюзна държава между Русия и Беларус не по-късно от края на десетилетието. Документът е дълъг само 17 страници и очертава политическите, отбранителните, търговските и социалните цели на руските власти в Беларус. Те са разделени на краткосрочни (до 2022 г.), средносрочни (до 2025 г.) и дългосрочни (до 2030 г.).

Планът включва "хармонизиране" на руските и беларуските закони, "координирана външна и отбранителна политика" и "търговско-икономическо сътрудничество", основано на руските интереси. В плана се говори и за "осигуряване на преференциално влияние на Руската федерация в обществено-политическата, търговско-икономическата, научно-образователната и културно-информационната сфера" на Беларус.

В разработването на плана са участвали Генералният щаб на руските въоръжени сили, офицери от ГРУ, СВР, ФСБ и президентския административен отдел, чиито служители са контролирали интересите на Кремъл в Южна Осетия и Абхазия и взаимодействието със самопровъзгласилите се "ДНР" и "ЛНР".

За независимата източноевропейска държава с население от 9,3 млн. души това означава унищожаване на нейния суверенитет и принизяване до позицията на сателит на Москва, посочват от Досие.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини