От х:

Днес в x:

Без телефони, 10 часа с влак. Kак визитата на Байдън в Киев беше запазена в тайна

Tова беше дръзко пътуване, почти безпрецедентно за президент на САЩ.

След като Джо Байдън се появи във военна зона, подлагана на редовни атаки, служители на Белия дом описаха неочакваното му посещение в столицата на Украйна Киев като "безпрецедентно в съвременните времена", пише BBC.

Те отбелязаха, че предишните президентски пътувания до зони на активни бойни действия в Ирак и Афганистан са били в присъствието на значими групи американски военни.

И въпреки широко разпространените спекулации в пресата, че Байдън може да планира пътуване до Украйна, докато е в Полша, посещението му все пак изненада всички.

Гледката как той се появява до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна атака отправи по-силно послание от всичко, което той може да каже в реч в Полша.

"Беше рисковано и не трябваше да остава съмнение у никого, че Джо Байдън е лидер, който приема ангажиментите сериозно", каза директорът по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

Без телефони

Байдън трябваше да излети от САЩ за Варшава в понеделник вечерта за двудневно пътуване.

В предварителния график имаше две подозрително дълги празнини в неговия маршрут и мнозина се чудеха дали е възможно това да е моментът, в който той ще влезе в Украйна.

Репортери на ежедневните пресконференции в Белия дом многократно задаваха въпроси за евентуално посещение, но им беше отговорено, че няма планирана среща със Зеленски и не са планирани спирки извън Варшава "в момента".

Окончателното решение за пътуването до Киев е било взето едва в петък, въпреки че е било планирано от месеци с шепа висши сътрудници на президента.

В неделя официалният график на Белия дом все още показваше, че президентът излита за Варшава в 19:00 местно време в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One е излетял в 04:15 в неделя сутринта.

На борда умишлено е пътувал само малък екип - най-близките сътрудници на президента, медицински екип и служители по сигурността.

Само двама журналисти са били допуснати да пътуват с него. Те са поели ангажимент да пазят тайна и са им били взети мобилните телефони. Не им е било позволено да съобщят за посещението, докато Байдън не пристигнал в Киев.

Русия е била уведомена за пътуването няколко часа преди заминаването на Байдън, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

По думите му САЩ са направили това, за да се намали рискът от инциденти. "Няма да навлизам в подробности как са отговорили или какво е точното естество на нашето съобщение, но мога да потвърдя, че предоставихме това известие."

След това президентът Байдън прекарал 10 часа във влак, за да стигне до Киев. Той е можел да посети и други места в Украйна, до които би било по-лесно да стигне, но е искал да направи символичното пътуване до самата столица.

Подготовката

"Вашингтон пост" отбелязва, че Байдън е казал на своите сътрудници преди месеци, че иска да пътува до Украйна, но е взел окончателното решение едва в петък след среща в последния момент в Овалния кабинет и телефонен разговор с неговия екип по национална сигурност, според Джон Файнър, главен зам.-съветник по сигурността на Байдън.

Това решение е задействало таен план, включващ внимателно задържане на информация, като само двама журналисти са били извикани същия следобед и им е било съобщено за пътуването, за да могат да се подготвят да участват. Казано им е да следят за имейл със заглавие "Инструкции за пристигане за голф турнира", който давал допълнителни насоки.

Съботната вечер изглеждала съвсем обикновена за президента, може би нарочно. Той трябвало да посети Полша, за да отбележи първата годишнина от войната в Украйна, но това пътуване не било планирано да започне преди понеделник.

Байдън и първата дама Джил Байдън присъствали на литургия в събота вечерта в университета "Джорджтаун", посетили изложба в Националния музей на американската история и вечеряли ригатони в "Червената кокошка", модерен ресторант, известен със своята паста.

Само часове по-късно, в тъмнината преди зазоряване в неделя, Байдън и екипът му се качили на малък правителствен самолет и отпътували за зоната на военни действия. Само трима служители на Белия дом са придружавали президента: Съливан; Джен О'Мали Дилън, заместник-началник на кабинета, и Ани Томасини, директор на операциите в Овалния кабинет и един от най-близките лични помощници на Байдън.

Малък медицински екип също е бил на борда, както и служители по сигурността и официалният фотограф на Белия дом.

Вместо да ползва големите самолети, които президентите обикновено използват за официалните си пътувания, Байдън се качил на C-32 на военновъздушните сили, който обикновено се използва за полети до по-малки летища.

Когато самолетът излетял в 4:15 сутринта, той започнал близо 22-часово пътуване, включващо самолети, кортежи и влакове.

"Президентът Байдън почувства, че е важно да направи това пътуване, поради критичния момент, в който се намираме, с наближаването на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна", каза Съливан.

Докато възможността за посещение набирала скорост, служители на САЩ и Украйна поддържали чести контакти, за да преценят рисковете и да изработят стратегия как да ги ограничат.

Пристигането

След кацане за презареждане във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия - където сенниците на самолета са били спуснати по време на продължилото час и 15 минути спиране - Байдън най-накрая кацнал на летище Жешув в Полша. Кортежът му пътувал около час до украинската граница с изключени сирени, за да не привлича вниманието.

При пристигането си на Централна гара Пшемисъл в Полша Байдън се качил на влак, който бил под засилена охрана. Влакът пътувал през полската и украинската провинция повече от 10 часа, предимно в тъмното, с няколко кратки спирания, за да вземе допълнителен персонал по сигурността.

Байдън пристигна на гара Киев-Пасажирски в украинската столица около 8 часа сутринта местно време, когато градът вече гъмжеше от слухове за високопоставен посетител и много улици бяха блокирани от охрана.

Байдън, с вратовръзка на сини и жълти райета, цветовете на украинското знаме, беше посрещнат при пристигането си от Бриджит Бринк, посланик на САЩ в Украйна.

"Хубаво е да се върна в Киев", каза той, след като слезе от влака.

Войната изправя Байдън пред съдбоносен момент

Войната изправя Байдън пред съдбоносен момент

След това Байдън беше откаран до Мариинския дворец, официалната резиденция на президента на Украйна, където се срещна със Зеленски - облечен в типичния черен суичър с тъмнозелени панталони и бежови ботуши - и съпругата му Олена Зеленска.

"Благодаря ви, че дойдохте", каза Зеленски. Байдън отговори: "Удивително е да ви видя. По-важното, как са децата?"

Без телефони, 10 часа с влак: как визитата на Байдън в Киев беше запазена в тайна

© Reuters

Той се разписа в книга за гости, завършвайки със "Слава на Украйна!" И каза на Зеленски: "Киев завладя част от сърцето ми."

Двамата президенти напуснаха двореца и отпътуваха за Златокуполната катедрала "Свети Михаил" в Киев, символично място, където се разхождаха, докато фотографи и минувачи правеха снимки и видеоклипове.

Когато лидерите напуснаха църквата, сирените за въздушна атака завиха над тях.

Андрий Сибиха, съветник по външните работи на Зеленски, каза, че сирените са се включили поради "заплахата от ракетна атака във връзка с излитането на руски самолет".

След посещението в църквата Байдън и Зеленски положиха венец пред мемориала на украинците, убити от 2014 г., когато Русия завзе Крим. След това Байдън пътува до американското посолство в Киев, за да поздрави персонала му.

Той се върна на гарата в Киев малко след 13 часа. местно време, насочвайки се към Варшава, която трябва да посети във вторник и сряда, преди да се върне във Вашингтон.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини