От х:

Днес в x:

Унгария и Беларус подписаха споразумение за сътрудничество

Вчерашното посещение на унгарския външен министър Петр Сиярто в Минск завърши с подписване на споразумение за сътрудничество. Според БелТА споразумението включва икономическо сътрудничество, мерки за стимулиране на образователния и културен обмен, а също така предвижда срещи на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество през пролетта.

"За щастие все още има области, които не са засегнати от санкциите срещу Беларус, и днес се споразумяхме да развием нашето сътрудничество, по-специално това е селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, където вече има значителен унгарски износ, както и фармацевтичната индустрия, където нашите компании ще извършат закупуване на лекарства за 60 милиона долара.

За мнозина също е важно, че днес разменихме разрешителни за транспорт, за да премахнем пречките за транспортните компании от Беларус и Унгария, които доставят стоки между нашите страни", каза Сиярто в публикация във Facebook.

Унгарският външен министър и беларуският външен министър Сергей Алейник заявиха, че това посещение ще бъде сигнал за други страни да се включат в диалог с Минск. Сиярто също отбеляза, че е отправил молба към Алейник да направи всичко възможно за постигане на мир.

"Сега няма нищо по-важно от спасяването на човешки животи... По време на нашата среща в Минск няколко пъти подчертах, че ние, унгарците, сме на страната на мира", добави унгарецът.

В началото на февруари унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му граничи с руснаците на изток и Будапеща ще наложи вето на всякакви енергийни санкции срещу Русия.

А през януари Унгария се опита да премахне санкциите срещу руските олигарси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини