От х:

Днес в x:

Звучи невероятно, но Германия дава на Киев и технологичното чудо KF51 Panther

Германският оръжеен гигант Rheinmetall е готов да изпрати на Украйна най-модерния боен танк в света "Пантера" (Panther). Това заяви в интервю за Handelsblatt главният изпълнителен директор Армин Папергер.

"Водим разговори с Киев за износ на Panther-и", казва Папергер.

Според него Украйна иска основния боен танк, а също така проявява интерес към новата бойна машина на пехотата Lynx.

Rheinmetall представи Panther на изложението в Париж през лятото и го нарече най-мощния боен танк в света. Папергер смята, че Украйна ще бъде първият купувач на машината.

Засега Panther се предлага само като демонстрационен модел. Въпреки това Папергер обещава доставката им "след 15-18 месеца".

За подобна сделка е необходимо одобрение за износ от правителството на канцлера Олаф Шолц, но шефът на Rheinmetall подчертава, че вярва, че Бундестагът ще го даде, тъй като европейските запаси от налични бойни танкове са на изчерпване заради доставките за Украйна.

При представянето на машината KF51 Пантера германците отбелязаха на първо място пълната цифровизация на машината, която ще позволи интегрирането на изкуствен интелект в нея. Танкът има чисто ново 130-милиметрово оръдие вместо традиционното 120-милиметрово. Освен това оръдието е комбинирано с автоматичен зареждащ механизъм, който побира 20 изстрела.

130-милиметровото оръдие е с 50% по-ефективно от 120-милиметровото и има много по-голям обсег. Освен това оръдието може да стреля с програмируеми боеприпаси. Разбира се, танкът е оборудван и с панорамен прицел SEOSS, който отчита огромен набор от показатели от всички възможни канали.

Допълнителното въоръжение включва 12,7-милиметрова картечница, свързана с оръдието, а в кулата е разположен модул със 7,62-милиметрова картечница, който трябва да реши въпроса със защитата от безпилотни самолети. В същото време самият KF51 Panther може да бъде оборудван със собствен дрон-камикадзе HERO 120 на UVision.

В сряда германското правителство одобри доставката на до 178 бойни танка "Леопард 1". Тези танкове ще бъдат доставени от стари запаси в Германия, Дания и Нидерландия.

Според германския министър на отбраната Борис Писториус Украйна "ще разполага с 20-25 танка от старо поколение до лятото, с около 80 до края на годината и с повече от 100 през 2024 г.".

Въпреки това Bloomberg отбелязва, че Leopard 1 ще служи по-скоро като допълнение и възможен източник на резервни части за сегашните танкове Leopard 2, които са много по-бързи и по-добре въоръжени и поради това, според Германия, могат да променят правилата на играта във военните действия.

Танковете Leopard 1, както и танковете Leopard 2, при всички случаи ще дойдат твърде късно за военна защита срещу пролетното настъпление на руската армия, смятат експерти. Германия твърде дълго се колебаеше дали да достави бойни танкове.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини