От х:

Днес в x:

Парламентът прие закона за руските горива, компенсациите на потребителите ще определя правителството

След тричасов дебат и едночасова пауза Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ГЕРБ за компенсирането на разходите на потребителите на транспортни услуги. Така депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев окончателно спечели дългата си битка "за левчето". 

Депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за производени в България нефтопродукти от руски петрол. Това стана с промени на второ четене в Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. 

Народните представители приеха промени във формула за изчисление на вноските, в която коефициентът от 0,5 стана 0,7. Размерът на вноската зависи от средномесечните цени за барел на суровия нефт сорт „Брент“ и на този с произход от Русия или изнесен от Русия. 

Наименованието на законопроекта се измени на Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

В обхвата на закона попадат условията и реда за събиране на месечни вноски върху нефтопродукти, произведени на територията на България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия и разходването на вноските за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Задължени лица по този закон са лицата, които произвеждат такива нефтопродукти. 

Според приетите текстове министърът на икономиката и индустрията ежемесечно определя изчислението на размера на средномесечните цени на база цената, на която се търгуват двата вида нефт на три водещи световни стокови борси за съответния месец. 

Директорът на Агенция „Митници“ до 5-то число на текущия месец подава информация на министъра за количеството внесен в страната суров нефт по сорт и произход. Министърът на икономиката и индустрията е задължен да публикува на сайта на министерството до 15-то число размера на месечната вноска. 

Събраните вноски се разходват по програми, одобрени от Министерския съвет, за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Условията и реда за предоставяне на средствата, както и лицата, които имат право на подпомагане, се определят с постановление на МС.

По предложение на министрите на икономиката и индустрията и на труда и социалната политика, фондът ежемесечно до 25-то число предоставя информация за събраните вноски. МС може да преустанови програмите за финансова подкрепа при липса на средства.

На второ четене отпаднаха предвидените компенсации за разходи на потребителите на моторни горива чрез крайните им разпространители. 

Законът влиза в сила три дни след приключване на процедурата по нотификация по евродиректива.

От 164 гласували народни представители "за" бяха 153, "против" нямаше, а 11 се въздържаха. 

На първо четене законопроектът определяше кои горива ще бъдат компенсирани - бензин А95; дизелово гориво; втечнен нефтен газ (LPG); природен газ, но с предложение на Делян Добрев тази част от закона беше премахната днес. 

По време на дебатите Васил Стефанов (ПП) заяви, че ПП няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че ГЕРБ са направили множество промени между първо и второ четене с помощта на зам.министъра на финансите Людмила Петкова:

"Какво ще гласуваме сега знаят само г-н Добрев и г-жа Петкова. Промените засягат най-вече формулата, с която се изчислява вноската към Фонд "Сигурност на електроенергийната система."

Искрен Митев от ПП допълни, че след обвиненията на ГЕРБ за откраднатото левче към ПП се е оказало, че такова не съществува. По думите му понеже Борисов е искал парламентарната му група да докаже обвиненията, ГЕРБ са внесли своя законопроект.

"Днес е тъжен ден за България, умря една легенда - легендата за левчето! Стана ясно, че цялата парламентарна група на ГЕРБ е заложник на лъжите на г-н Борисов", каза Искрен Митев и добави, че му е тъжно за тях.

Как ще се изчислява компенсацията? 

Размерът на месечната вноска се определя от министъра на икономиката и индустрията по следната формула:

- 50 стотинки ще се взимат от разликата между средномесечната цена на суров нефт сорт "Брент" за барел и средномесечната цена на суров нефт с произход от Русия/ или изнесен от Русия за барел и количеството нефтопродукти с код, изведени от данъчен склад за календарен месец, които са произведени от нефт с руски произход или изнесен от Русия.

- Тази сума се дели на количество литър/килограм за барел, след което се умножава по количеството нефтопродукти, изведени от данъчен склад за календарен месец, които са произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия.

В хода на дискусията Делян Добрев предложи числото 0.5 във формулата да се замени от 0.7. Предложението му се прие единодушно от депутатите.

Венко Сабрутев (ПП) изтъкна, че проектозаконът е почти изцяло пренаписан между първо и второ четене. По думите му от ГЕРБ са сменили всичко, освен името на вносителя - Делян Добрев. Според него този законопроект няма да намали цените на горивата и няма да защити интересите на гражданите:

"Той защитава интерсите на "Лукойл" като им гарантира стотици милиони свръхпечалба. Със закон ще им дадете половината от свръхпечалбите. Оказва се, че левчето не е левче, а е 50 стотинки и то те са печалба за "Лукойл". Стана ясно коя е коалицията "Лукойл" - ГЕРБ-СДС!"

Сабрутев твърди, че новата формула за изчисление на компенсацията гарантира 50 стотинки свръхпечалба на литър гориво за "Лукойл".

"Г-н Сабрутев, доживяхме да потвърдите за левчето! Сабрутев призна, че има един лев! Колкото и да ви боли - всички недостатъци на този закон бяха променени между четенията", отговори на критиките на Сабрутев и Митев вносителят Делян Добрев.

Към 15 часа пленарното заседание прекъсна за извънредно събиране на комисията по бюджет и финанси, за да бъде обсъден законопроект, свързан с дерогацията на санкциите върху вноса на руски петрол, наложени от ЕК. Час и половина по-късно депутатите гласуваха заглавието, член първи и член втори в редакцията на комисията на законопроекта. Дебатът беше подновен и гласуванията по параграфите на законовите текстове протичаха спокойно и без дебат. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини