От х:

Днес в x:

Протест на служители на АПИ затвори за кратко тунел Витиня

Служители на Агенция „Пътна инфраструктура” излязохана протест. Демонстрациите са организирани от синдикат „Пътно дело” към КНСБ.

Работниците настояват за увеличение на заплатите с 30%, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията, при които работят. Инженери казват, че вземат заплата, близка до минималната. Според протестиращите в последните 23 месеца заплатите не са им увеличавани и с инфлацията възнагражденията на някои служители пада под минималната.

Протестът в района на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус" затвори движението и по двете платна за около половин час след 14 часа. 

Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Инфлацията изяде заплатата", "Стига вече работещо бедни" и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Той потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г. 

Малина Кованджиева, председател на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ, заяви пред журналисти, че заплатите в АПИ са "унизително ниски". По думите ѝ те са под средния размер на възнагражденията за страната. Тя посочи, че липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка "трудова злополука" за служителите. 

За БТА Димитър Коцев, зам.-председател на Синдикат "Пътно дело" каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа - от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците и с това, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвиняват служителите на АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

Поддържащи фирми има, които сключват договори за извършване на ремонтите, ние сме контролен орган, който следи за действащите ремонти, съгласувани преди това, посочи Коцев.

Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.

Пред журналисти в парламента служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков увери, че се работи по въпроса вече около месец и половина, както и че исканията са абсолютно основателни. АПИ и Агенцията по кадастъра са част от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заплатите там са изключително ниски, потвърди Шишков.

"Има дисбаланс в рамките на тази година, работи се в тази посока, говоря с министъра на финансите, надявам се съвсем скоро да бъде решен проблемът", обясни той. По думите му в АПИ работят много и трябва да бъде намерен механизъм за по-добро заплащане там.

В момента активно се завършват тунелите на "Витиня" и се надявам, имам уверението, до 20 декември да бъде пуснато цялото движение, каза още министърът. Той уточни, че такова е било уверението на държавното дружество "Автомагистрали", което строи. 

Той посочи още, че ние сме "магистрално бедни" - има построени около 800 км. магистрали, в момента са ни необходими поне две хил. км т.е. има около 1200 км да бъдат изградени. Лошото е, коментира министърът, че за две трети от тях няма и проекти. И добави, че, ако сега и веднага не бъде проектирано всичко, ще означава след четири години този разговор отново ще бъде воден.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини