От х:

Днес в x:

Деца от Дебър "изследваха" места, на които се съхранява българския дух

Изображение 1 от 6

    Малчуганите от IV група на Детска градина „Пролет“ в кв. Дебър посветиха часовете си по проект „Аз съм българче“ на Деня на Народните будители – 1 ноември.

    Учителките им Марияна Запрянова и Радослава Тодорова ги заведоха до две забележителни места в квартала, където те като изследователи откриха как се пази българският дух– къщата на Георги Караславов и читалище „Пробуда“.

    „Поставихме си за цел да обогатим  и разширим знанията на децата за значимите български празници и обичай“, разказа Марияна Запрянова.

    На стената в читалището, на която в снимка е разказана неговата история, децата с радост откриха свои баби, дядовци, майки татковци, които са били активни участници в читалищния живот. Секретарят на читалището Нели Атанасова и дейците Ангел Ангелов и Атанаска Велева им разказаха за съвременните будители – хората, които съхраняват духа и традициите, бележат празниците, почитат България. Децата изненадаха приятно своите учителки с желанието си някога да станат част от тази история и на стената да има и техни снимки.

    Посещението в къща-музей на Георги Караславов имаше за цел не само да запознае бъдещите ученици с живота на най-известния дебърец. Там  те се докоснаха до бита на предците си. Учителките благодарят и на хората, от читалище „Св.св. Кирил и Методий“, които поддържат музейната сбирка и на Анастасия Ганева, която запозна любопитковците с живота и творчеството за деца на Георги Караславов.

    Заключителният етап от проекта беше тържество, на което децата се изявиха с рецитал и патриотичен танц, а едно от децата развя българското знаме като майка България.

    Проектът „Аз съм Българче“ продължава с подготовка за отбелязване на Деня на Левски и Деня на свободата.

    Теодора Кирякова 

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини