От х:

Днес в x:

Арктика се затопля много по-бързо, отколкото прогнозираха учените

Арктика се е затоплила 3.8 пъти по-бързо от останалите райони на Земята през последните 40 години. Това сочи изследване, публикувано в четвъртък, според което климатичните модели подценяват степента на затопляне на полюсите.

Данните за периода 1979-2021 г. показват, че от началото на сателитните наблюдения преди 43 години затоплянето далеч надхвърля стойностите, отчитани в повечето проучвания - досега се смяташе, че разликата в скоростта е около два пъти.

През май 2021 г. работна група към Арктическия съвет, базирана в Норвегия, оцени затоплянето до 2019 г. на 3.1 градуса по Целзий, или 3 пъти над средното по света.

Според финландския екип зад последното изследване, публикувано от сп. Communications Earth & Environment, дори най-усъвършестваните климатични модели показват стойности с по 30% под реалната и те не отразяват точно ситуацията на терен.

Предстои да се разбере какво обърква съществуващия климатичен модел.

Има обаче и регионални вариации. Евразийската част на Северния ледовит океан например се е затопляла със средно 1.25 градуса всяко десетилетие - 7 пъти по-бързо от останалата част от света.

Тези промени ще се отразят тежко не само на местните общности и на биологичното разнообразие в региона, а и на целия свят. Ледената покривка на Гренландия например съдържа достатъчно замръзнала вода, която може да повиши морското равнище с около 6 метра.

"Климатичните промени са предизвикани от хората. Докато Арктика се затопля, ледниците ѝ ще се стопят, а това ще се отрази на морските равнища в глобален план. Нещо се случва в Арктика и това ще се отрази на всички ни", казва Анти Липонен, учен от Финландския метеорологичен институт

"Арктика е по-чувствителна към глобалното затопляне, отколкото се смяташе", казва Мика Рантанен от Финландския метеорологичен институт, съавтор на проучването. Това не е първият знак в последните години, че Арктика се загрява по-бързо - например с горещи вълни и топене на ледове региони недалеч от полюсите, включително Аляска, Скандинавския полуостров и Сибир.

За тази скорост на затопляне има причини. Сред тях са свързаното с дейността на хората глобално затопляне, замърсяването на въздуха от Европа, но дори естествени климатични вариации. Топенето на ледове в морето ускорява процеса - заради горещото време се топи повече лед, а това означава още вода, която може да улавя топлина (докато ледът я отразява, водата я поглъща).

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини