От х:

Днес в x:

Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени в руската авиобаза в Крим. Но от кого?

    Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени при поредицата от взривове в руската авиобаза в Новофьодоровка, на анексирания от Русия Кримски полуостров, съобщиха украински представители, цитирани от ДПА и БТА.

    "След експлозиите видяхме, че е поразена руска авиационна техника", каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

    По думите му в авиобазата са били разположени руски изтребители Су-30М и Су-24, наред с военнотранспортни самолети Ил-76.

    Руската авиобаза "Саки" бе разтърсена вчера от експлозии на няколко различни места.

    Руски представители казаха, че причината е нарушение на правилата за противопожарна безопасност. Също така Русия отрече да има загуби на бойни самолети вследствие експлозиите.

    Взривовете в авиобазата са категоризирани като извънредна ситуация от общински мащаб, каза пред журналисти днес ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от ТАСС.

    Наблюдатели предполагат обаче, че дръзката атака, която се случи далеч от фронтовата линия, е извършена от украинци.

    Украинското ръководство не пое пряка отговорност за взривовете, макар че президентският съветник Михайло Подоляк написа в Туитър: "Това е само началото".

    След взривовете украинското Министерство на отбраната коментира във Facebook: "Украинското министерство на отбраната не може да установи прич​ината за пожара, но отново напомняме за правилата за пожарна безопасност и за забраната за пушене на неразрешени места. Фактът на пожара може да бъде използван от терористичната страна в информационната война. Не изключваме възможността окупаторите "случайно" да намерят някакъв характерен "шеврон", "визитна картичка" или дори "ДНК"."

    Според военни експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната, руското ръководство не иска да признае, че това е била украинска атака, за да запази имиджа си. В противен случай Москва би трябвало да признае, че противовъздушните ѝ системи са се провалили, посочва в анализ институтът.

    Ръководителят на програмите за военна сигурност в Центъра за глобални изследвания "Стратегия XXI“ Павел Лакийчук коментира пред Current time, че в района е базиран отделен морски десантно-авиационен полк на Черноморския флот.

    "Това е военноморска авиация, бомбардировачи. В него влизат фронтови бомбардировачи Су-24, както и Су-30СМ, Су-33. Затова има взривове. От сателитни снимки преди две седмици на летището се вижда присъствието на МиГ-31. Това са изтребители прехващачи, които носят същите ракети „Кинжал“, същото супероръжие, което вече е използвано няколко пъти в Украйна", обясни той.

    Според него най-вероятно са се взривили бомби и ракети, предназначени да паднат върху градове и села в Украйна. По думите му от голямо разстояние се вижда, че има експлозия на мощен боеприпас, например ракети "Искандер" или "Кинжал".

    "Дали са избухнали в резултат на поразяване от украинските въоръжени сили или просто защото руските пилоти пушат не по-малко от руските моряци от крайцера "Москва", не мога да кажа със сигурност от информацията, която имам", добави Лакийчук.

    Ракетният крайцер "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, потъна през 13 април. Тогава Украйна съобщи, че е нанесла удари по най-големия руски военен кораб, а Русия каза, че той е потънал след повреда от пожар заради бурното море.

    Военният експерт потвърди, че теоретично Украйна има оръжие, което може да достигне Саки.

    "Но не мисля, че Украйна ще рискува народа си... Макар че вероятно си заслужава. Колкото повече бази с артилерийски боеприпаси, с ракети, които летят над нашите градове, се унищожават, толкова по-малко ракети ще летят над нашите градове", каза той.

    Към момента няма публикувани сателитни или снимки от дрон, които да показват базата след взривовете.

    А в ежедневното си обръщение Зеленски каза, че Крим е украинска земя и Украйна ще си я върне.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини