От х:

Днес в x:

Обискът на ФБР в имението на Тръмп - реакции в американския и британския печат

Обискът от ФБР в имението "Мар а Лаго" на Тръмп изглежда фокусиран върху това дали Тръмп и негови сътрудници незаконно са съхранявали документи, извежда в заглавие в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че ФБР е поискало заповед за обиск, след като служители на Националния архив са оказали натиск на приближени на Тръмп да върнат документи, които се смятат за държавна собственост, съобщават  запознати източници. Американският вестник отбелязва в заглавие на анализ по темата, че САЩ поемат по пътя на други демократични държави, разследвайки бивши лидери.

Обискът на ФБР в луксозния имот на Тръмп е предизвикан от безпокойство за секретна документация, гласи заглавие на в."Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че претърсването е извършено близо два месеца след като адвокати на Тръмп са се срещнали със служители на министерството на правосъдието.

Федерални агенти обискираха имението на Тръмп "Мар а Лаго", отчасти защото са смятали, че там са останали още секретни документи, след като Националният архив прибра повече от дузина кутии с документи на Белия дом от луксозния имот по-рано тази година. Изданието се позовава на хора, запознати с темата. По време на обиска Тръмп е бил в Ню Йорк. Агентите на ФБР са изнесли близо 10 кутии с документи от имението, отбелязва американският вестник, цитирайки осведомени източници.

Вестникът посочва, че историците не могат да си спомнят друг подобен случай в най-новата история на САЩ, когато ФБР е претърсвало дома на бивш президент.

Американското издание цитира реакцията на Тръмп, който нарече акцията "нито необходима, нито уместна"

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че президентът Джо Байдън не е бил уведомен предварително за обиска на ФБР в "Мар а Лаго." Тя отказа да коментира акцията и добави, че министерството на правосъдието провежда разследванията си независимо от Белия дом.

"Президентът и Белият дом научиха за това претърсване на ФБР от медиите, научихме за това, по същия начин като цялата американска общественост", допълни говорителката, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Изданието привежда думите на сенатора републиканец Чък Грасли от Айова, член на сенатската комисия по правосъдие, който каза: "Снощната акция в дома на бивш американски президент без никакви обяснения ще подкопае още повече доверието във ФБР и министерството на правосъдието. Повторих своите опасения пред директора на ФБР Кристофър Рей днес".

Американското министерство на правосъдието е под натиск да обясни акцията в имота на Тръмп, е озаглавил материал по темата в. "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че претърсването в дома на бившия президент предизвика възмущение в редиците на републиканците. Вестникът посочва, че подобно претърсване трябва да бъде одобрено от федерален съдия.

"Самият президент Тръмп, както и юридическия му екип, оказаха пълно съдействие и дадоха достъп до всичко, което федералните служители поискаха", каза адвокатката на Тръмп, Кристина Боб, пристъствала в имота по време на акцията на ФБР, цитирана от "Файненшъл таймс".

"Това е някаква странна демонстрация на мускули ... и не смятам, че на американците това ще им се хареса. Не смятам, че това беше необходимо. Това нещо е по-скоро в стил "Гестапо" - да тормозиш по този начин политическите си опоненти", добави говорителката.

Британското издание отбелязва, че акцията предизвика гневната реакция на републиканците, които я описаха като политически мотивирана атака срещу човек, който нееднократно изяви желание да се кандидатира за Белия дом през 2024 г.

Изданието цитира думите на бившия вицепрезидент Майк Пенс, че "споделя голямото безпокойство на милиони американци след безпрецедентното претърсване на частната резиденция на президента Тръмп" и допълни, че главният прокурор Мерик Гарланд "трябва да даде пълен отчет пред американците защо е била предприета тази акция, и то трябва да го направи незабавно".

Конгресменът републиканец и член на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, Майк Търнър, призова директора на ФБР Кристофър Рей да организира "незабавна пресконференция" и добави, че в "историята на нашата страна това е безпрецеднетно, а Конгресът заслужава незабавни отговори за извършените действия".

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм описа акцията като "опасен момент за американската конституция", цитиран от британското издание.

Вестникът посочва, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорил на претърсването като е разпратил до привържениците си имейл с призив за набиране на средства.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини