От х:

Днес в x:

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва в неделя и призова политическите партии в страната да си сътрудничат за нейното бъдеще и за укрепването на върховенството на закона, съобщи Асошиейтед прес.

55-годишният Бегай, който получи 78 гласа от общо 140 депутати, пое официално поста на на церемония в парламента.

"Аз няма да остана неутрален по отношение на когото и да било, който поставя личните си интереси над тези на нашата нация", заяви Бегай, който е бивш началник на генералния щаб на албанската армия.

Той беше предложен за поста от управляващата Социалистическа партия, след като опитите да бъде намерен компромисен кандидат с опозицията не успяха. Повечето опозиционни депутати бойкотираха гласуването, а някои отсъстваха и от церемонията по полагането на клетва.

Бегай е осмият президент на Албания след падането на комунизма и третият, който идва от редиците на армията. Президентският пост в Албания се заема с петгодишен мандат и има предимно церемониална роля. Президентът е върховен главнокомандващ на армията и има известни прерогативи в съдебната власт и въоръжените сили.

Бегай започна речта си в парламента, като говори за "необратимия европейски път" на Албания, която започна присъединителни преговори с ЕС през този месец.

ЕС, САЩ и други западни страни поздравиха Байрам Бегай за избора му на президентския пост.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини