От х:

Днес в x:

И в Скопие са в ступор, френското предложение ще се превърне в ябълка на раздора

В РСМ емоциите са в доста по-голяма степен, отиват към обсесия. Проблемът с евентуалния старт на преговорите наистина е тема номер едно. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие.

Стратегията на правителството е да се запази максимална конфиденциалност както за двустранните разговори с България, така и за тези на европейско ниво и по отношение на съдържанието на документите, поясни журналистът. Според Величкова в македонските медии се обсъжда това, което е известно от българските. 

Вече има три партии, които са заявили, че не приемат френското предложение и заплашват да напуснат правителството, уточни Величкова. По думите ѝ обаче в парламента и управлението на Северна Македония албанските партии са важен фактор и дори да се оттеглят от правителството тези коалиционни партньори, а депутатите им да не гласуват "за", има вероятност с гласовете на албанските партии предложението да мине. 

"Друг е въпросът дали това ще се случи и ако се случи, какво ще последва. Много е вероятно наистина да последват избори."

"Тук също се задават сериозни турбуленции, които на този етап все още не са с пълна сила, но ги очаквам", изтъкна кореспондентът на БТА.

"Опозицията доста отдавна подгрява манджата за предсрочни избори. Това френско предложение, ступорът, в който и тук страната изпадна след като на масата беше поставено нещо ясно и конкретно, върху което да се мисли, разбуни в още по-голяма степен духовете", коментира Маринела Величкова.

Според нея френското предложение и в Скопие ще се превърне в ябълката на раздора.

"Тук оставаха с впечатление, че натискът е само и единствено върху България. Управляващите в РСМ успяха да доубедят останалите в това, масово беше останало впечатлението, че РСМ овладява процеса по начин, по който всички нейни искания ще влязат в онова посредническо предложение и начина, по който ЕС ще помогне в медиацията между двете държави. Сега изведнъж се оказа, че това предложение съвсем не изглежда така и това доподсили истерията."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини