От х:

Днес в x:

Здравната каса поема администрирането, контрола и ремонта на помощните средства от 1 юли

Помощните средства, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания ще се администрират и изплащат от първи юли през Здравната каса. Сега с това се занимават социалните служби в страната.

Режимът за това на практика ще е облекчен, тъй като целият процес ще бъде обхванат през програма за електронно предписване, отпускане, ремонт и заплащане.

Здравноосигурителна каса ще контролира процесите и по ремонтите на тези средства. Сред тях са протези за горен и долен крайник и принадлежностите за тях, ортопедични обувки, коригиращи стелки, говорен и слухов апарат, инвалидни колички, комбиниран стол за баня и тоалетна, заместващи и козметични средства като гръдна протеза и перука, патерици.

РЗОК -Хасково вече е започнала сключването на договори с търговците на помощни средства и приспособления, посочи директорът на службата Ирина Колева. За региона има регистрирани 25 търговци с 31 обекта, които се занимават с помощни средства и съоръжения за хора с увреждания, показва регистърът.

Хората с увреждания имат право на такива средства и съоръжения извън основните прегледи, които са им гарантирани по линия на това, че те са здравно осигурени лица. За да им бъдат изписани, както и досега, те трябва да имат решение от Лекарска консултативна комисия- ТЕЛК или НЕЛК. Новото в организацията е, че на място ще се подават заявление в съответната комисия, а документите им ще бъдат електронно въвеждани в интегрираната информационна система на Министерството на здравеопазването. Чрез интерфейс НЗОК ще получава информацията за подадените заявления.

„Идеята е хората да бъдат максимално облекчени. Така че те на едно място ще получават своето освидетелстване и на същото място ще подават заявленията си за необходимите им помощни средства“, разясни Ирина Колева. Като важен момент тя отбеляза, че помощните средства и съоръжения до 1000 лв. ще се администрират от Районните здравни каси, а над тази сума -от Националната здравноосигурителна каса.

Срокът за разглеждане на подадено заявление е 7 дни. Касата ще има има ангажимент да съобщи резултата на всеки, който е попълнил имейл при подаване на заявлението си, през електронната поща, а на останалите по телефона.

В началото на поемането на администрирането от Здравната каса на този вид услуга за пациентите, не са изключени и ситуации, при които да се наложи заявления да се подават и на място в РЗОК. Но това, според Ирина Колева, няма да е масова практика, а по-скоро изключение.

Всички заявления за отпускането на помощни средства и съоръжения, подадени до 30-ти юни, ще бъдат довършени от социалната служба.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини