От х:

Днес в x:

14 младежи се явиха на изпит за спасители, предлагали по-добро заплащане

    14 младежи се явиха на изпит за спасители на басейн. Сред тях са 11 момчета и 3 момичета, на възраст от 18 до 20 години от Хасково, Димитровград, Любимец, Свиленград, Харманли.

    Днес те трябваше да преминат два етапа на изпита – практическа и теоретична част. Сред нормативите бяха 50 метра свободен стил, извличане на удавник от 25 метра, 20 метра плуване под вода, спасителни схватки, скокове, трамбовка, оказване на първа долекарска помощ. По-късно младежите трябва да се явят на писмен изпит с 30 въпроса.

    Всички те са преминали курс на обучение от 3 седмици, чиято цена през последните 3 години е 290 лева. Желаещите да бъдат спасители на море трябва на преминат надграждащ курс на обучение от 2 седмици, за който се доплащат 150 лева. Заключителният изпит ще бъде на 23 юни, като нормативите са по-строги. Курсовете се организират от БЧК и Водноспасителна служба.

    Най-добър резултат на 50 метра плуване свободен стил показа Георги Славейков, който преодоля дистанцията за 32 секунди при норматив от максимум 50 секунди. Добри плувни умения показаха и представителките на нежния пол – Християна Гочева, която е студентка по Право в Пловдив и Мария Делчева от 11 клас в Езиковата гимназия в Хасково. Те заявиха, че от години се занимават с плуване и други спортове, а сега искат по възможност да работят като спасителки на басейн.

    Главен изпитващ днес беше Антон Налбантов – директор на дирекция „Водноспасителна служба“ в БЧК в София. Той коментира, че по традиция хасковските спасители са винаги добре подготвени.

    „До момента този курс показва много добри плувни умения при наблюдение на техническите им сръчности. Надявам се, че ще покажат добри резултати и на теорията“, коментира Налбантов. Заяви, че при желание от страна на младежите, ще могат да започнат работа това лято, тъй като има достатъчно плажове, басейни и търсене на спасители. Коментира още, че по негова информация тази година заплатите на басейните и морските плажове по курортите в България са почти изравнени, като вече варират между 1500 и 2000 лева. Допълни, че по басейните в Хасковска област и във вътрешността на страната са по-ниски, но не знаеше в какъв диапазон за те.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини