От х:

Днес в x:

Дефицит от 14 млн. лв. отчита „Топлофикация - Перник“ от разлика в цените на природния газ и въглеродните емисии

Дефицит в размер на 14 милиона лева е натрупала пернишката „Топлофикация“ в досегашния  отоплителен сезон от разликата между прогнозните и реалните цени на природния газ и въглеродните емисии, съобщи изпълнителният директор на дружеството Чавдар Стойнев. Цената, на която „Топлофикация - Перник“ е купувала природния газ и въглеродните емисии, е между 2 - 3 пъти по-висока от прогнозната.

Природният газ е спомагателно гориво в ТЕЦ „Република“ и се използва за разпалване и стабилизиране на системата. По данни на топлоснабдителното дружество прогнозните цени на КЕВР за природния газ са около 50 лв./МВтч, а „Топлофикация“ го е купувала през март на цена 113,73 лв./МВтч. За въглеродните емисии при около 50 лв./т прогнозна цена, дружеството е плащало около 130 – 140 лв./т средна цена за сезона.

Понеже работи с основна суровина въглища и ползва природния газ като спомагателно гориво, „Топлофикация - Перник“ не е в списъка на дружествата, които ще бъдат компенсирани, каза Стойнев.

Дружеството декларира, че ще направи всичко възможно, за да запази цената на топлоенергията  достъпна за хората. Нека обаче цялата отговорност да не пада върху нашите плещи, защото няма как да се справим, апелира изпълнителният директор.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини