От х:

Днес в x:

Моряците от "Царевна" се прибраха, фокусът сега ще е върху "Рожен" в Черноморск

След като моряците от "Царевна" са в безопасност, фокусът ще бъде върху следващия кораб - "Рожен" в Черноморск. Това каза пред медиите на летището във Варна премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска посрещна евакуираните от кораба "Царевна" български моряци. Те бяха транспортирани с правителствения самолет с полет от Сочи. 

Самолетът кацна малко след 13:00 ч. на летище "Варна", като освен от премиера и външния министър, моряците бяха посрещнати и от своите близки. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На борда останаха трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Министър -председателят благодари на всички, които участваха в координацията за извеждането на моряците от кораба. Той каза, че правителството е поддържало отворени всички опции и контакти и с руската, и с украинска страна. По думите му моряците са слезли от кораба сами. Премиерът отбеляза, че е говорил с капитана на кораба "Царевна", който го е уверил, че не са застрашени от липса на храна.

Външният министър Теодора Генчовска каза, че от 13 март са били в ежедневен контакт с "Царевна". Тя обясни, че извеждането на моряците е изцяло организирано от правителството. Генчовска добави, че правителството не е имало комуникации с по думите ѝ т.нар. Донецка народна република. 

Генчовска отбеляза, че ситуацията в Черноморск не е толкова динамична колкото в Мариупол. Тя посочи, че правителството поддържа контакт с моряците и на двете места, и изрази надежда да бъде осигурен "син коридор" за изтеглянето им. Премиерът Кирил Петков добави, че моряците на "Рожен" имат храна за три месеца.

Вторият помощник-капитан на кораба "Царевна" Веселин Славчев каза пред медиите, че моряците са слезли от кораба сами. Слязохме сами от кораба, войници ни ескортираха, предполагам, че са от ДНР, от руската страна, коментира той. По думите му по кораба има много щети. Той разказа, че на борда на "Царевна" са били приютени сирийски моряци, за период, за който те са пожелали, тъй като са били доста уплашени. Имаше много тежки обстрели и бомбардировки, имаше пряка заплаха за нас, каза още той. Славчев обясни, че след като са слезли от кораба с тях са се държали добре. "Ескортираха ни, пазиха ни, много човешко отношение", обобщи той.

Правителственият самолет с моряците от кораба "Царевна" канцна  на летището във Варна малко след 13:00 ч..  Те бяха посрещнати от министър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска. Роднини на моряците ги посрещнаха на пистата.

Моряците от кораба „Царевна“ бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На 13 април премиерът Кирил Петков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба „Царевна“. На 14 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи в авиобаза "Граф Игнатиево", че моряците от кораба „Царевна“ са добре и на безопасно място без да дава информация къде се намират.

Петима моряци останаха на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Източник: БТА

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ки
    Кирчо
    4 -1
    19:08, 18 апр 2022
    Кирчо, лъжльото ли ги освободи.
    • Ле
      Ленче
      1 0
      21:18, 18 апр 2022
      Ленчето ги освободи от напрежението още в самолета преди да ги посрещнат булките им на летището.
  • 2
    Ка
    какъв
    2 0
    10:07, 19 апр 2022
    Какъв "смел" премиер имаме. Руснаците освободиха моряците в Мариупол и ги закараха в Донбас , а този нашия ги причакал в Сочи и ги "освободил". Каква ирония на съдбата. Ама посрещна ги този премиер, готов да се бие за украйна и хубаво ги инструктира какво да казват. Морячета ли са или търговци, ще видим. Ама и кирчо си е хитрец. Хем закара оръжието , хем освободи морските лъвове.
Последни новини