От х:

Днес в x:

95 години от рождението на общественика Радослав Нейков

Изображение 1 от 3

                      Радослав Георгиев Нейков свързва своя житейски и творчески път с Кърджали.  Роден на 5 март 1927 г. в гр. Лом, учи в Търговската гимназия в Свищов, но по късно се премества и завършва гимназия в гр.Монтана.

                      През 1945 г. записва Държавно висше училище за финансови и административни науки - София, като студент по външна търговия и икономика, но е изключен  от университета през 1948 г. по политически причини. На 5 април 1948 г. е повикан на редовна военна служба, като войник в трудова повинност. След уволнението  си през 1951 г.  пристига в Кърджали. Започва работа като "картотекар" в 1-ви строй участък Кърджали към „СОВБОЛСТРОЙ“, след това е назначен за счетоводител.  От октомври 1954 г. започва работа в Бояджийска бригада, след което започва  работа в ОЦЗ Кърджали. По същото време завършва и Строителния техникум. През 1957 г. постъпва на работа в Строителната организация - производство на плочи за подпаркетни настилки. Регистрирал е рационализаторско предложение на материал за производство на плочките под името "ксилолит“.  От ян. 1965 г. започва работа в Тютюнева промишленост - Кърджали, като строителен техник , където работи до 1979 г. През 1980 г. заминава за СССР - Оренбург, където работи като технически ръководител на обект "Газавод - с. Полянска. Завръща се в България и се пенсионира.

                       След 1989 г. Радослав Нейков започва активно да участва в обществено-политическия живот на Кърджали. Участва в Инициативния комитет издигнал кандидатурата на Димитър Арнаудов за кмет на Кърджали, Коалиция "Ние", Федерация“ Царство България".

                      Има публикувани множество статии, изказвания, интервюта в местния и централен печат по актуални обществено -политически въпроси и по темата за идването на цар Симеон II в България. Интерес  представлява също така и кореспонденцията, която  води с царското семейство по различни въпроси.

                    През 1999 г. излиза от печат книгата му "Прощавай но не забравяй", представянето на която се е състояло в Музея на Й. Щраус във Виена. Книгата представлява биографичен разказ за живота на автора и неговото семейство, за трудностите и несгодите през които преминава. През 2002 г. излиза и друга негова книга „Диагноза в поезия и проза“.

                     През 2005 г. и 2007 г. и 2011 г. Радослав Нейков предава на Държавен архив – Кърджали свои биографични документи, кореспонденция и фотодокументи. Има и документи от творческата  му дейност, това са подготвените за издаване  книги “Слънчогледи” - сатира и “На кладата” ІІ-ра част “Юлия” и ІІІ-та част “Любо”, които са продължение на вече излязлата му книга “Прощавай, но не забравяй”.

                     Радослав Нейков е и майстор на икони, съдове и други предмети изработени от мед. Прави редица изложби на своите произведения, много от тях той специално е изработил и изпратил като подаръци на царя и неговото семейство, а друга част е дарил на църкви и манастири.

    Изготвил: Бойка Васева

    Младши експерт в Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини