От х:

Днес в x:

На традиционното третомартенско кафе кметът, попа и мюфтията отправиха послание за мир и разбирателство

За 18 година на връх националния празник на България 3 март, кметът д-р инж. Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър гарена и Районния мюфтия Басри Еминефенди изпиха станалото известно през годините кафе на толерантността. Преди това те, заедно с председателя на Общинския свет Юсеин Ахмед, заместник-кметовете инж. Катя Митовскаи Тюнджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза и общински съветници поднесоха венци пред паметника на освободителите в Кърджали в знак на признателност и в памет на загиналите за свободата на България.

По време на традиционното третомартенско кафе на толерантността кметът д-р инж. Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена и Районния мюфтия Еминефенди отправиха послание за мир и разбирателство между хората, независимо от тяхната религия и народност. 

„Днешният ден е свързан с много въпроси, чийто отговор търсим в миналото. Търсейки отговорите на тези въпроси в миналото, ние като че ли забравяме най-важното, а това е да бъдем заедно, да бъдем единни, да бъдем толерантни. Кафето, което пием заедно с попа и мюфтията на националния празник, е знак именно за толерантността, а нека през тази година това е и кафето на мира. Днешното ни общо послание е послание за мир, за разбирателство. Повикаха го времето и събитията.

Никой и по никаква причина не трябва да търси нищо друго. Мирът, единството  и толерантността са неща, за които ние трябва да се борим и да ги демонстрираме всеки ден. те не са даденост и трябва да се отстояват всеки ден”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.  

Той отправи молба към попа и към мюфтията за обща молитва в църквата и в джамията за мир и за спасение. По късно стана ясно, че молитвата в джамията ще бъде по време на петъчния намаз, а в църквата по време на неделната служба в храма „Свети Георги Победоносец”.

Отец Петър Гарена призова и мюсюлмани, и християни да бъдат заедно „в една вяра, в една държава, сплотени, независимо от това кой какъв език говори и на кой бог се моли”. „За съжаление войната вече не е в историята, в литературата, войната вече е до нашите български граници. Затова днес този разговор между нас тримата е абсолютно наложителен, каза отец Петър Гарена.

По думите на районния мюфтия мюсюлмани и християни живеят от векове в дух на разбирателство и толерантност. „За съжаление се намираме в една тежка обстановка на пандемия и на войни, в които умират хора. За това се моля на Всевишния Аллах – нека да има мир, разбирателство и благоденствие навсякъде по света”, каза районният мюфтия Басри Еминефенди.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини