От х:

Днес в x:

МО: Министрите на отбраната на страните от Букурещ-9 координираха общи позиции във връзка със ситуацията в Украйна

Министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ-9" координираха общи позиции във връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Министърът на отбраната на Република България Стефан Янев участва на 24 февруари в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9). Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Руската Федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари, информират от военното ни министерство. 

Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия. Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на  НАТО.

Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг, се посочва в съобщението.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зр
    Зрител
    7 0
    09:20, 25 фев 2022
    Ако гледате трите „антибългарски – национални“ телевизии ще останете с впечатлението, че България е нападната и е във война. В национален ефир никога не се чува правилната гледна точка, а не само тази, която искат краварите да внушават на зрителя. Винаги лъсват свинските зурли в преломните дни. България като Украйна изобщо не са държави. Буквално се виждат приликите, че никакви политики освен геноцид над православните не се водят. Единствено пропагандата срещу Русия, за да се подготвят като плацдарм за инвазия в Русия. Така че, няма да е изненада, краварските подлоги да вземат глуповатото решение да ни включат в конфликта, макар и с полу-български батальон и чертежите на 8-те самолета покосени от Ковид, за да се разредят лошите православни на Балканите, които на всичко отгоре се инатят и не искат да се наВаксат с трансхуманизиращите течности на пентагона.
Последни новини