От х:

Днес в x:

Построиха Рим за един ден (Видео)

150,000 любителски снимки от Flickr.com с тагове "Rome" или "Roma" послужиха за изграждането на тримерен модел на града. Изчисляването и разпознаването на обектите е отнело 21 часа на клъстър с 496 ядра.

Нова разработка на екип учени от Университета на Вашингтон, Университета Корнел и Microsoft прави възможно създаването на 3D модели на световни забележителност от снимки, публикувани във различни безплатни фотохостинги. Туристите снимат неуморно от различни места. Новата разработка първо избира от общия масив снимки тези, които приблизително съвпадат, след което обработва получените съвкупности от снимки. Това става паралелно на няколко машини.

Демо на новата технология, освен вечният град са моделите на историческата част на Дубровник (60 000 снимки, 23 часа, 350 компютъра) и Венеция (250 000 снимки, 65 часа, 500 компютъра)

Новият метод за създаване на тримерни модели може да бъде използван за създаването на виртуални карти на забележителностите или дори на градовете. Автоматичното създаване на модели на различни места на Земята може да се окаже

През последните години услугите, създаващи тримерни изображения набират популятност. През 2008 год. Microsoft пусна Photosynth, която създава 3D сцени от фотоалбум и позволява предвижване в така полученото виртуално пространство

 Rome was built in a day, with hundreds of thousands of digital photos

Sameer Agarwal, University of Washington
Yasutaka Furukawa, University of Washington
Noah Snavely, Cornell University
Ian Simon, University of Washington
Steve Seitz, University of Washington
Richard Szeliski, Microsoft Research

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини