От х:

Днес в x:

В изгорелия на АМ "Струма" автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка

Изгорелият на АМ "Струма" край с. Боснек автобус, при който загинаха 44 граждани на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. В това бе категоричен на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Тази версия бе разследвана обстойно, но категорично отхвърлена от нас. Намерени са само 3 туби, но те не са били пълни, не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях. В тях няма нищо необичайно, освен нормалните течности за превозно средство - гориво, масло за двигател и масло за трансмисия", каза Сарафов.

Основната работна версия към момента е човешка грешка, вероятно подпомогната от лошите пътни условия - лошата маркировка, лошата сигнализация и организация на пътното движение. И най-вече - опасната мантинела, в която се е забило превозното средство.

Известно е, че водачът рязко е свил вдясно, което е довело до удара в оградното съоръжение. То пък е поставено така, че не само не обезопасява движението, а представлява опасност само по себе си, казват следователите. "Шофьорът може да е изпаднал в заблуда, тъй като там има отбивка за чешма и този разделителен остров с мантинела е именно там", коментира водещият разследването следовател Мариян Маринов.

"Мантинелата буквално е действала като шмиргел - автобусът се превръща в кълбо от искри, които са запалили горивото и маслото", каза Борислав Сарафов.

Работено е и по версия теротистичен акт, каза шефът на НСлС. Взети са експертизи за наличие на взрвивни вещества, но тази хипотеза е категорично отхвърлена.

Още повече, че и към момента са разпитани двама от оцелелите, които са били в пълно съзнание при инцидента. Техните думи категорично потвърждават - взрив, предизвикан от каквото и да е, каквито версии се появиха, е нямало, дебело подчертаха разследващите.

Жертвите от автобуса, изгорял на магистрала "Струма", са 44, а не 45. Спасили са се осем човека, а не седем. Това е разказал мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, обяви днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Всички 44 жертви са загинали вследствие задушаване, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на същия брифинг.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини