От х:

Днес в x:

Оперен фестивал на праисторическото мегалитно светилище "Бегликташ"

Тридневен оперен фестивал ще се проведе на праисторическото мегалитно светилище "Бегликташ". Там ще бъдат изпълнени едни от най-емблечатичните оперни заглавия - Вардиевите "Набуко", "Трубадур" и белакнтовият шедьовър на Винченцо Белини "Норма". Това съобщиха от пресцентъра на Държавната опера в Бургас, която заедно с Община Приморско са организатори на музикалното събитие.

Фестивалът "Опера на светилището" ще е сред естествения декор на тракийското свещено място "Бегликташ" край Приморско. Фестивалът трябваше да се проведе миналия сезон, но поради обстоятелствата с пандемията, бе отложен за тази година. Музикалното събитие ще е на 6,7, и 8 август. Оперите са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев така, че да отговарят на спецификата на природните условия в древното селище.

Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен - известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лиричната трагедия в две действия "Норма" и импонира на сюжета и на другите две оперни заглавия, обясниха от пресцентъра на операта. От там заявиха, че постановките са уникален шанс са среща с мистичната символика на свещеното място. Трите фестивални вечери ще са на отрита сцена и ще започват от 20,30 часа под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев. Режисьор на трите постановки е доц. д-р Александър Текелиев.

В първата фестивална вечер ще бъде представена операта на Верди "Набуко". В ролите ще участват баритонът Марян Йованоски, тенорът Валерий Георгиев, Делян Славов, сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска, басът Костадин Мечков, Милен Динолов, тенор, сопраното Людмила Михайлова. Мащабната постановка ще е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

На следващия фестивален ден - 7 август, също от 20.30 часа, ще бъде представено оперното заглавие - "Трубадур" от Джузепе Верди. Концертмайстор е Ваня Златева, костюмите са дело на Иван Савов. В постановката ще участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавната опера в Бургас.

Фестивалът "Опера на светилището" ще бъде закрит на 8 август с операта от Винченцо Белини "Норма". В ролята на главната жрица на друидите ще се превъплъти сопраното с многобройни изяви на националната и световна оперна сцена - Йоана Железчева, а емблематичната ария "Casta Diva", която е призната като може би най-красивата и изящна оперна ария в историята на класическото музикално изкуство, ще бъде своебразен емоционално-естетичен акцент на оперния спектакъл "Норма".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини