От х:

Днес в x:

Беларуските власти потвърдиха ареста на Роман Протасевич

Беларуските власти потвърдиха ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Самият Протасевич се появи на видеозапис, показан тази вечер по беларуската държавна телевизия. Опозиционният журналист каза, че сътрудничи на държавното разследване, и призна, че стои зад социални вълнения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини