От х:

Днес в x:

Ваксините може да се превърнат в условие за намиране на работа

Ако ваксинирането се превърне в ключ към пазара на труда, има най-големи рискове за обществото. Хора, които до онзи ден не са били в бедност, сега може да изпаднат, коментира по БНР доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българската академия на науките.

По думите му проблемът с тази ваксина е, че тя не е утвърдена толкова като практика и като опит. Клиничните изпитания са правени твърде бързо, затова има толкова скептични хора. Има три или четири модела на ваксини, по различни принципи направени ваксини. Не е ясно коя от тях е най-ефективна. Няма толкова добре утвърдени протоколи за ваксинация и за реваксинация. Другите ваксини вече са ни познати от 30-40 години и повече. Там е ясно какво се случва, кой е в риск и т.н. Тук още не се знае какви биха могли да бъдат евентуални последици и странични ефекти, посочи доц Пампоров.

От гледна точка на цивилизацията би трябвало да искаме да се ваксинираме. Ваксинирането е цивилизационен избор. Неваксинирането е егоистичен личностен подход, смята той.

„Не разбирам защо се насажда параноя в стил – ужас, какво ще стане“, посочи Алексей Пампоров относно опасенията от създаване на нови разделителни и ограничителни линии между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за свободата на придвижването и пътуванията.

Той даде пример с африкански и азиатски държави и изискванията им за задължителни ваксинации за някои инфекциозни болести. „Там, където има повишен риск от предаване на заразни болести, от епидемии, обикновено се подхожда по такъв начин с ваксините, обясни социологът.

Ако България обаче закъснява с имунизациите срещу коронавируса, ние рискуваме населението да бъде изолирано от останалата част от Европа, не защото не искаме да се ваксинираме, подчерта доц. Пампоров.

Страни като Гърция вероятно от юни ще си отворят туризма, ще има изискване за ваксини и туристи от Западна Европа ще могат да посещават страната. Тогава в България ще настане бой за ваксини, прогнозира доц. Алексей Пампоров. 

Източник: БНР

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ко
    Коцето
    8 0
    17:16, 10 фев 2021
    Доц. Пампоров, щом и вие философите започнахте да разбирате от ваксини...
    В момента се оказва, че в България епидемиолозите, инфекционистите плюс сега и философите, т.е. разбиращите от ваксините са повече от джипитата. Експерти бол.
    Господа гореизброени, любопитно ми е какви ще ги говорите след изборите, и колко от вас услужливо ще са забравили къде и какво са говорили преди 4 април.
    • Из
      Изцяло подкрепящ
      3 -1
      17:50, 10 фев 2021
      Браво! И аз задавам същите въпроси.
    • Об
      обикновен
      4 0
      19:52, 10 фев 2021
      високопланински джентълмен
    • Ив
      иванчо
      3 0
      19:56, 10 фев 2021
      много важно какво мисли мелеза
  • 2
    Ру
    Румен
    7 0
    18:34, 10 фев 2021
    Стигна се и до видимата грозна корупция на Европейската комисия - договорът с AstraZeneka. В този договор ние даваме 336 милиона евро, които тя няма да върне, дори и да се провали при производството на ваксина. За сметка на това, ако ваксината е вредна за здравето на отделни граждани, ако причини стерилитет на нашите момичета и момчета, ако се отрази лошо на психическата ни стабилност и т. н., и т. н., AstraZeneka и Европейската комисия няма да носят никаква отговорност. Ние, обаче, българските данъкоплатци, ще плащаме за евентуалните физически поражения, които ще извърши AstraZeneka върху един или друг гражданин.
    Трябва да е ясно, че ако тази ваксина води до смърт, за всеки смъртен случай ще е виновна Европейската комисия - на практика тя ще убива или осакатява. Ваксината може да не бъде задължителна, просто да забранят движението в ЕС на неваксинираните с „наша ваксина“.
    Аз съм против задължителността на ваксината и искам доказателства от Европейската комисия, че бързането с ваксината не е въпрос на корупция. Аз лично съм убеден, че става въпрос за тежка корупционна схема, която в основата си е античовешка.
    Г-жо Фон дер Лайен, не е нужно да правите нови концентрационни лагери. Този „номер“ с ваксината е достатъчен. Иначе казано, „медицински фашизъм“ като нов световен ред, обезпечен с милиарди евро.
  • 3
    Жа
    Жана
    5 0
    18:40, 10 фев 2021
    Този е платен палячо! Ако това наистина се случи, ще има гражданска война. Няма да търпим разни психопати да ни затрият и да се гаврят с нас.
    • 12
      12
      3 0
      22:19, 10 фев 2021
      Не е палячо продажна пума е на тях предателството е в кръва им.
  • 4
    Да
    Даньо Корена
    3 0
    19:41, 10 фев 2021
    Къчета то няма работа, вие как я мислите, то народа пари няма, ако хората имаха пари аз дали щях да искам да ме черпят по заведенията само минерална вода? Щях да си поръчвам кафе и кола, ама ей го на, сядам и ги съжалявам хората че само една вода трябва да ми платят.
  • 5
    Да
    да
    4 0
    22:50, 10 фев 2021
    Всякакви платени идиоти математици философи журналисти и разни други почнаха да стават лекари да разбират от ваксини и прочее..Лесно е в тези условия защото се лекува само една болест а всичко друго ако умре умре за статистиката.Грозно е когато разни лизачи се продават за мизерни левчета .Пък работодателите бейове с тия мизерни заплати и сега не могат да си намерят кой да им работи Най много да фалират.Ще останат разни гейбаристки фирми които са бъркали дълбоко в казана.Ма и тяхния медец ще свърши.АЗ лично като работодател никога не бих изисквал от някого каквито и да тъпизми стига да си върши работата
  • 6
    3,
    3,14
    1 0
    09:25, 11 фев 2021
    Всичко е за пари!Няма и мисъл за здравето на хората!Някои европейски държави взеха хубавото от социализма,хубавото от капитализма и си направиха демокрацията!А ние....?
Последни новини