От х:

Днес в x:

Православната църква чества Сретение Господне или Зимна Богородица

На 2 февруари честваме Сретение Господне - един от 12-те големи християнски празника в годината. Той е познат още в ранните векове на християнството, особено тържествено е честван по времето на византийския император Юстиниан Велики /527-565 г./.

Сретение - посрещане на Господа, е празник в чест на посрещането на Богомладенеца Иисус Христос в 40-ия ден от рождението Му в Йерусалимския храм от праведния старец Симеон. Съгласно старозаветния закон всяко първородно от мъжки пол на 40-ия ден се донасяло в храма, за да бъде представено пред Господа Бога като благодарност за появата му и молитвено да се изпроси благодатно да бъде укрепено в растежа му.

По реда светата Дева Мария с праведния Йосиф, на 40-ия ден от рождението на Господа Иисуса Го донесли, за да бъде представен пред Бога и да принесат своята жертва - две гургулици.

Духом просветен, праведният старец Симеон дошъл в храма, за да посрещне Богомладенеца и да Му се поклони, при което възрадван благодарил на Бога, че го удостоил да доживее времето на идването на Избавителя на народите от греха.

И сега, когато Богомладенецът Иисус Христос бил донесен в храма, праведният Симеон дошъл и със свещен трепет Го поел в своите обятия, издигнал Го нагоре като пред Всевишния Господ и произнесъл следните знаменити слова: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля" (Лука 2:29-32).

Св. Дева Мария и праведният Йосиф се зачудили на тия думи, а той предсказал на Богородица, че след време като с меч ще бъде пронизано сърцето й пред голготската картина на Разпятието Христово, „за да се открият мислите на много сърца" (Лука 2:35). След голготските събития мнозина тъй ще възлюбят Господа Иисуса в сърцата си, че открито ще изповядват вярата си в Него. Там била и Анна пророчица, дъщеря Фануилова, живееща при храма, която също прославила Богомладенеца.

Празникът е и един от четирите в годината, които са посветени на Божията майка. Известен е още като Зимна Богородица.

Според народните вярвания на днешния ден не се работи, иначе децата ще се родят белязани. Жените не бива да докосват остри предмети, да режат хляб, конци или дърва. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще влезе в дома се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Честит имен ден на Драгомир, Драгомира, Ванеса, Радостин, Радостина, Радост, Радина, Радослава, Ралин, Сретен!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини