От х:

Днес в x:

Вълчев няма да отмени матурите за 4-ти и 10-ти клас

Засега не се предвижда отпадане на матурите за 4-ти и 10-ти клас. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев пред БНТ. Коментарът той направи в отговор на призива на омбудсмана Диана Ковачева матурите за тези класове да бъдат отменени.

На настоящия етап няма да бъдат отменяни матурите, защото това е все едно да се каже на учениците "учете по-малко", коментира министър Вълчев.

По думите му искането за отпадане на матурите след 4 и 10 клас е популизъм на тема образование.

"Аз не възнамерявам да предложа на това Народно събрание, тъй като епидемичната ситуация през юни месец няма основание да се счита, че ще бъде по-лоша отсега".

Точно тези матури бяха отменени миналата година заради пандемията. През тази обаче, поне за сега, това няма да се случи.

Външното оценяване е необходимо, за да оцени дефицитите и ползите от обучението в електронна среда, посочи още министърът на образованието.

"Системата като цяло функционира, но елекронната система от разстояние не може да бъде компенсаторна и заместваща алтернатива на присъственото обучение - намалява мотивацията за учене сред учениците, ефективността на педагогическото взаимодействие не е толкова силна и тези загуби са толкова по-големи, колкото децата са в по-ниска възраст", категоричен бе просветният министър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ми
    Мишо
    12 -1
    11:52, 30 яну 2021
    Само не разбрах какви матри не се отменят???? Пълни Неграмотници!! Докато не се приемат Глоби за такива , няма да се оправят нещата!!!
    • Ис
      Истината
      10 0
      13:10, 30 яну 2021
      Да, ''матрите'' е поредното блестящо творение на съвременните списвачи! "Журналистика" в пълния си блясък! Нали сме на 111-то място в света по свобода на словото, време е да оглавим и челните класации за неграмотност! Да не говорим какви ще бъдат резултатите от ''невероятното'' онлайн обучение, което е чиста гавра с подрастващите!
  • 2
    Що
    Щом
    12 0
    15:29, 30 яну 2021
    неграмотни женици се назначват на постове по училищата, не знам какво друго да се очаква от поколението, което тези неграмотнички са изучили или ще учат! Бакшишки директорки, лизачки заместник директорки, сервитьорки и продавачки учителки, кадри на Тъпото назначени и взимащи почти по две заплати - е това е малоумие и стил в мутренския Хасково. И РУО мълчи и подава ръце! Всичко се връща!
  • 3
    Ав
    автобричка
    2 0
    22:06, 30 яну 2021
    Матра е имено на френски автомобили фалирали през 70-те години на миналия век.
Последни новини