От х:

Днес в x:

19 °C

Борисов: Експертен кабинет устройва и мен, и ГЕРБ най-много (видео)

Премиерът Бойко Борисов коментира мерките за борба с коронавируса и успешната борба на правителството с кризата, за което съобщи по-рано днес и във фейсбук, по време на инспекция на строящ се път.

"За нас е важно, че безработицата не се вдигна и е много под очакваното заради кризата ниво. Запазихме работните места на помагаме на бизнеса. За мое голямо съжаление, Европа не се съгласи да направи общ медицински протокол и влизаме неподготвени, има толкова важни решения да се взимат от Европа, но виждате Шарл Мишел е под карантина", отчете премиерът и добави, че мерките 60/40, 80/20 помогнаха да се запазят хиляди заводи и стотици хиляди работни места, затова безработицата в България е към 7%, докато в САЩ, Великобритания, другите европейски страни минава 25-30 %.

"Светът влиза отново във втора вълна. Ние в България направихме така нашите мерки, че в България да не можете да усетите пандемията. Имаше много силно стягане, когато като цунами вървеше през света. Тогава ние буквално затворихме всичко, тя мина, и цяло лято имаше туризъм", каза той.

"За мое голямо съжаление, Европа не се съгласи да направи общомедицински протокол. Отново влизат неподготвени в кризата. Има много важни решения да се взимат в Европа. Дано октомври да го направим", каза още той.

По повод шпионския скандал, той обяви, че България трябва да защитава своята стабилност. "Още преди няколко години предупредих Путин, че на територията на България има неща, които са недопустими и всеки, който опитва да шпионства, по надлежния ред, който е добре описан, ще бъде отпратен", заяви Борисов. Той бе категоричен, че щом действат така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно данни.

Министър-председателят коментира желанието на ДПС за съставяне на експертен кабинет. „Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарни парии, които не по моя вина се разцепиха, не можаха да влязат в него. Оформиха се няколко политически проекта, които са длъжни да "загряват около пистата", за да си подберат избиратели. Те няма да спрат, разбирам ги. Това е в тяхна полза. Не значи обаче, че на всеки, който му се приискат избори, да ги провеждаме”, заяви той. 

Той подчерта, че експертен кабинет е изгодно, но не е отговорно. "Всички тези, които искат да влязат в парламента, аз ги познавам много добре. Едни са били вицепремиери, други министри, трети са ми били в екипа, знам им качествата. Това е правилно, ако има много висока политическа култура във всички, защото света влиза в страхотна депресия", обясни той.

"Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, защото ще мога да си работя за партията, а в същото време ние постоянно работим за социално икономическите мерки, които работят - нулева миграция, водеща роля в региона има България, един ден историята извади тези неща на светло, за да има вече и среща между Гърция и Турция в Истанбул, влизане в еврозоната, банковия съюз. То е изгодно, но не е отговорно. Тези, които искат да влизат в парламента ги знам, аз съм работил с тях. Това е правилно, ако има висока политическа култура във всички", каза Борисов и бе категоричен, че подобен вариант не е добър за държавата.

Борисов каза още, че диалогът между Министерския съвет и Президентството върви. „Коментираме генералитета, посланиците и мероприятията заедно”, допълни той.

„Радев вече е политически играч. Той не е равно отдалечен, не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен. Към коя политическа партия – дали ще е нова, към БСП или ДПС, които го избраха, със сигурност не е към ГЕРБ. Това обаче го прави субект”, категоричен бе премиерът. 

"После за записите говори. Но неговите записи, на които хъка и мъка, и укрива, са направени със законни средства. За мен случаят е приключен, взел съм си поуките. После майсторски започнаха да нареждат други неща, убийство на макененка в Гърция - пълна лъжа! После, че си пия с гангстери, а то - Себастиан Курц! И други неща, но за съжаление, хората това запомнят...", отсече Борисов.

"Един от големите проблеми на ГЕРБ беше, че ние самите искахме да отстраним тези хора, не го направихме. А те сега сами напускат, не жалим за тях и сега ГЕРБ си става една нормална партия. Много ясно се показаха. И аз бих протестирал срещу други партии, но има и хора там, които народът ги усети какви са, какво искат да постигнат. И затова великите им народни въстания не могат да съберат повече, отколкото една конференция на ГЕРБ. Виждате какво правят с полицаите, мачкат ги, обиждат ги! За сега правителството остава в този си формат. Всичко може да се направи, когато има диалог и нормално мислещи политици", отсече Борисов.

Попитан за политическата ситуация в страната, премиерът Бойко Борисов напомни, че след няколко месеца предстоят редовни избори. „Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии не можаха да влязат в парламента. Няколко нови политически проекта се оформиха и се заявиха, те също не са в парламента и сега за няколко месеца са длъжни да загряват около пистата, за да може да си подберат повече избиратели. Няма да спрат, разбирам ги, но не значи, че на всеки който му се приискат избори или е загубил, или не е влязъл, след 20 дни или след един месец трябва да провеждаме избори. Кое налага това бързане?“, отбеляза Борисов.

Министър-председателят добави, че и поведението на Румен Радев е като на партиен лидер, а не като на президент. „Той също вече е политически играч, той не е равноотдалечен и не е безпристрастен, той е много силно политически украсен“, заяви Борисов.

Министър-председателят направи оглед на участъка между пътен възел „Буховци“ и пътен възел „Белокопитово“ на АМ „Хемус“. „Само този участък ще скъсява пътя от София от Варна с половин час“, изтъкна Борисов. Трасето е с дължина 16,32 км. То ще се състои от две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. В участъка е предвидено изграждането на пътен възел „Буховци“, пътни връзки с пътен възел „Белокопитово“, седем виадукта, един мост и десет селскостопански подлеза. Участъкът между "Буховци" и "Белокопитово" трябва е готов до 2021 г. Работата по АМ "Хемус", както и по всички други големи инфраструктурни обекти в страната, не е спирала по време на пандемията.

По-късно днес премиерът Борисов разговаря с инвеститори от автомобилния сектор. Министър-председателят отбеляза подкрепата на правителството за бизнеса в условията на пандемията. Представителите на фирмата за производство на автомобилни стъкла благодариха за бързите и адекватни решения на кабинета в отговор на последиците от кризата, причинена от COVID-19.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  3,
  3,14
  4 -1
  13:36, 24 сеп 2020
  Кой те пита какво искъш!Махай се по-бързо,че губиш!
 • 2
  4 -1
  14:26, 24 сеп 2020
  Тулупа е на ръба.
 • 3
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  2 -1
  16:44, 24 сеп 2020
  Кажи защо с първанов, убихте рейхан ??? Защо се мачка мустафа чаушев и дъщеря му, а мангите не смеете да ги пипнете. Да не ви е страх от йеменските манги? ;)

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини