От х:

Днес в x:

19 °C

1146 нарушения на трудовото законодателство са регистрирани от Дирекция "Инспекция по труда" - Кърджали

Общият брой извършени проверки през периода 01.07.2020г.- 25.08.2020г. е 191 броя, извършени в 147 предприятия, със заети в тях 1889 броя работещи лица.

146 броя от извършените проверки наред с обичайния контрол за спазване на трудовото закодонателство, са и с допълнителен акцент относно осигуряване и спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодателите.Това съобщи за медиите директорът на Дирекция "Инспекция по труда" Ангелина Бабунска.

Бабунска подчерта,че през посочения период са установени 1146 нарушения на трудовото законодателство и здравословните и безопасни условия на труд, както следва:

Най-голям е делът на нарушенията по ЗБУТ – 702 броя. От тях 559 броя са свързани с неспазване изискванията по организацията на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а 143 броя нарушения касаят безопасността на работното оборудване и използваните технологии, хигиената на труда.

Констатираните нарушения от Д ИТ Кърджали касаещи трудовите правоотношения през периода 01.07.2020 – 25.08.2020г. са общо 444 броя. Сред честите нарушения са несключване на трудов договор, не начисляване и  не изплащане на допълнителни възнаграждения за придобит стаж и професионален опит, не изплащане на допълнителни възнаграждения за полагания труд през празничните дни, неизплащане на заплати,каза още директорът на ДИТ.

Потърсената от Д ИТ Кърджали административно-наказателна отговорност, състояща се в съставяне на АУАН и издаване на НП е: общо съставени актове 25 броя, от които 18 актове са съставени за нарушения на трудовоправните отношения, свързани с нерегламентираната заетост, изплащането на работните заплати и обезщетения, спазване на работното време. Съставените АУАН-и по ЗБУТ са 7 броя.

През посочения период дейността на Дирекцията продължава да бъде насочена приоритетно към решаване на получените жалби и сигнали. Извършва се и контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса КОВИД-19, до края на извънредната епидемична обстановка, обявена до 31.08.2020г.. Акцент в контролната дейност са и обектите на контрол в сектор „Строителство” и „Селско стопанство”, които са идентифицирани като рискови и ще запазят приоритет и в следващите месеци на годината. Строителството като един от най-рисковите браншове по отношение спазването на трудовото, осигурителното и данъчното законодателство в страната, ще бъде обект на проверки от ИА ГИТ чрез нейните териториални дирекции. Обект на проверка от страна на инспекторите  на Д ”ИТ” ще бъде начинът по който се наемат строителните работници – дали са на трудов или граждански договор, спазват ли се нормите регламентиращи работното време, почивките, заплащането на труда, както и дали се спазват изискванията на ЗБУТ на строителната площадка, тъй като както и по-горе споменахме, строителството е високо рисков отрасъл, с висок процент на трудов травматизъм, което налага засилен контрол в сектора.

Ангелина Бабунска посочи,че приоритет и през следващите месеци за Д ИТ Кърджали  продължава да е работата по решаване на получените сигнали и жалби от работещи, контрола относно полагането на труд без трудови договори, както и проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите и спазване на нормите на КТ касаещи прекратяването на трудовото правоотношение.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
29 окт 2020
Последни новини