От х:

Днес в x:

Празнична молитва на открито за Курбан Байрама в Кърджалийско, хиляди спазваха социална дистанция

Празнична молитва бе отслужена в на открито в общинските центрове на областта. За втори пореден път след Шекер Байрама мюсюлманските духовници провеждат празничния богослужението извън храмовете.   250 джамии и 157 месчиди , които са под надзора на Районно мюфтийство Кърджали останаха празни поради спазването на противоепидемиологичните мерки..

  Към молитвите на открито се  присъединиха както богомолци от региона,така и завърнали се от Турция изселници и гурбетчии от Западна Европа.

Днес сутрешния намаз започна 5:30ч.,  а Байрам Намаз 6:45 ч. Празничния намаз в Кърджали се отслужи във футболното игрище, намиращо се в парк "Арпезос-Север", до пасарелелката.
Богомолците спазиха социалната дистанция,  носиха молитвените си килимчета и маски.  За тези който нямаха, маски бяха осигурени от Районното мюфтийство.

Районно мюфтийсто направи жертвоприношение на 30 крави за Курбан Байрам. Така то  се включи в националната кампания "Сподели своя курбан" на Главно мюфтийство. 

Районното мюфтийство в Кърджали чрез дарители, фондации и достойни мюсюлмани от областта  направихме жертвоприношение на 30 крави, което е 210 малки курбана. Ще ги раздадем на старчески домове, дом за сираци, центрове за настаняване на деца и младежи с увреждания, в областната болница и, разбира се, на нуждаещи се хора. Предвиждаме 3000 - 3300 пакета с курбанско месо.Това сподели за медиите районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини