От х:

Днес в x:

Трето място и две поощрителни награди за младите историци на „Славейков“ от международен конкурс

Рени Солакчиева от 10 клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ е класирана на престижното трето място в раздел „Проза“ на Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Тема на конкурса тази година е „Мирът – надежда на Планетата“ и е посветена на 75 години от Победата над хитлерофашизма.

Десетокласничките Теодора Шанева и Хабиш Иса продължават с успешния си маратон от награди на историческа тематика и получават поощрителни награди в раздел „Проза“ на конкурса.

Ръководителят на Школа „ИстОрика“ при СУ „П. Р. Славейков“ Димитър Димов е изключително доволен от представянето на своите възпитаници. Според него конкуренцията в този международен конкурс е много сериозна, а журито – изключително професионално и критично.

И трите момичета пишат есета по темата на конкурса. Рени Солакчиева впечатлява журито със заглавието „Аз съм 9 май“, като в творбата си описва войната, използвайки дневничето на Таня Савичева. Есето на Теодора Шанева е озаглавено „Един живот не стига“, а на Хабиш Иса – „Нейният ред“. И двете са разсъждавали върху протичането и последствията на битката за Сталинград.

Организационният комитет на Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ благодари в специално изпратено писмо на всички ученици от България, Русия, Казахстан, Молдова за участието им в конкурса. Организаторите благодарят на техните учители и родители, които въпреки епидемичната обстановка помогнаха на децата за подготовката и дистанционното им участие. Предвид ситуацията тази година няма да се проведе традиционното тържествено награждаване на победителите в София, а наградите ще бъдат изпратени по пощата.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини