От х:

Днес в x:

9 °C

Цариградски българин води битка със Вселенската патриаршия в Истанбул, брани независимостта на Българската екзархия

  Цариградски българин води дългогодишна битка с Вселенската патриаршия в Истанбул, бранейки независимостта на Българската екзархия. Каузата му среща подкрепа на наши изселници в мегаполиса. В резултат е издаден сериозен труд с 220 документа и 110 илюстрации под наслов „Борбата ни с Патриаршията,15 г.в Българската екзархия”.

    Човекът дръзнал да се възпротиви срещу Вселенският патриарх Вартоломей се казва Божидар Чипоф. Той е роден през 1953 г. в Истанбул. Семейството му идва в мегаполиса от Егейска Македония. В младежките си години Чипоф се занимава с музика. През 1979 г.основава фирмата „Божидар-електроника и промишленост”. Среща се с много известни певци от турската сцена. Дори Баръш Манчо използва музикалните системи на Чипоф.

   От 1993 до 2007 г. Божидар Чипоф е в Управителния съвет на Фондация „Българска екзархия”. Между 1996 и 2007 г.води съдебни дела срещу Вселенската патриаршия. Делото е познато в медиите като „Делото срещу Вселейнската патриаршия за ейкуменизъм”. Чипоф води усилена медийна кампания. Дава пресконференции в университети, участва в различни дискусии. В момента пише анализи за Türksam-Център за стратегически анализи. Има блог в Интернет. Основна тема на неговите статии е обичта и толерантността.

    Ето какво пиче Чипоф за своята битка с Вселенската патриаршия: Всичко започна с един документ. През 1870 г.със султански ферман е основана Българската православна общност в Османската империя. По време на създаването на Републиката традицията на добро отношение към цариградските българи е продължена. Никога не сме срещали натиск, категоричен е Чипоф. Той посочва, че българите в Истанбул винаги свободно са осъществявали религиозните си обичаи на български език.

   Кризата с Вселенската патриаршия започва, когато Патриарх Вартоломей посяга на езика в официалните документи на Българската екзархия. От 1870 г.кръщелните свидетелства на цариградските българи се издават на родния им език. Това е традиция от 1870 г. На 12 февруари 1994 г.Вартоломей привиква енорийският свещеник на българската общност Константин Костоф и му дава следната заповед, с която се започва асимилационен процес: ”От днес няма да издавате кръщелни свидетелства. Документите ви трябва да бъдат на гръцки и български и да носят клеймото на Вселенския патриарх. Ето ви един формуляр. Подобно на този формуляр печатате документите си и после ги давате да ги утвърдя”.

  Чипоф посочва , че в своята книга разказва за борбата си от 1994 г. с документи. Битката му среща широк обществен отзвук в Р Турция.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  23 окт 2020
  Последни новини