От х:

Днес в x:

19 °C

С 350 бързи теста за ковид-19 проучват имунитета на родопчани в 10-те общини на Смолянска област

350 бързи теста, три възрастови групи от 0 до над 69 години и анализ на изградения имунитет ще подготвят специалистите при евентуална нова вълна

На областен съвет е взето решение за по- широко изследване сред населението на Смолян и областта, което да даде допълнителни данни за разпространение на вируса ковид-19. Методически, проучването се разработи от РЗИ-Смолян с помощта на специалистите от Териториалното отделение на НСИ в Смолян.

По думите на д-р Мими Кубатева този анализ ще даде по-задълбочен поглед и ще бъде полезен при една евентуална предстояща вълна, като ще даде информация каква част от населението се е срещала с вируса и каква част вече има имунитет.

„Това е важно за нова среща с ковид-19, за очакванията и прогнозите за развитие на следваща епидемия. Миналата седмица е поставена идеята, обсъди се и се прие като добра за изпълнение, работихме за изготвяане на дизайна и организацията. Ще бъдат обхванати 350 души, ще се включат джипитата, за всеки с определена бройка според три върастови групи. От днес започва подготовката за изследването и се очаква то да се случи в края на юни, като е необходимо технологично време, за пристигнат бързите тестове, се изготвят анкетни карти и информирани съгласия.“, обясни пред медиите шефът на РЗИ Смолян. Д-р Кубатева прогнозира, че в началото на месец юли може да има вече някакви резултати.

Началникът на ТО НСИ Смолян инж. Славов допълни, че изследването ще стъпи на база брой на населението по общини към 31 декември 2019г. Така тестовете ще се разпределят по общини -Баните -13 според населението, Борино-10, Девин-36, 26 за Доспат, за Мадан 36, Златоград-36, Неделино-19, Рудозем-30, Смолян-122 и Чепеларе-22.

Бързите тестове ще се обработят в РЗИ, а подходът е избран по подобие на този в Пловдив- пропорционално съотношение на брой тестове спрямо броя на жители.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини