От х:

Днес в x:

Допълнителни 40 млн. лева ще бъдат отделени за подкрепа на микро и малки предприятия

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че по отворената за кандидатстване процедура "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат отделени допълнителни 40 млн. лева.
Процедурата е на стойност 173 млн. лева ,напомни министърът. Той каза това преди участието си в блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Към 8.00 ч. тази сутрин е имало 22 127 заявления за около 183 млн.лева, допълни министърът и изтъкна, че заявленията вече превишават предвидените по процедурата средства. С вицепремиера Томислав Дончев е уточнено, че скоро, след като се види колко още ще са подадените заявления, ресурсът да бъде увеличен до 200 - 220 млн.лева в зависимост от заявленията, допълни министърът. Той съобщи, че ресурс има.

От днес е започнало разглеждането на подадените заявления, съобщи още той и изрази надежда, че след пет дни ще започнат първите плащания. До дни ще се обяви увеличаването на бюджета, първо мислихме с около 20 млн.лева, но сега мислим, че ще бъде с 40 млн.лева, предвид интереса, допълни министърът.

В началото на юни ще стартира процедурата за средни предприятия с ресурс от 159 млн.лева, като грантът ще е до 100 000 лева.

Министърът съобщи, че Законът за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с който се създава държавно предприятие "Държавна петролна компания" вече е внесен в НС и трябва да се разпредели на водеща комисия /вероятно икономическа/. В проекта на закон по отношение на търговската дейност - бензиностанции, държавното предприятие ще създаде собствено търговско дружество, което е допустимо по Закона за публичните предприятия. Това дружество трябва да се заеме с изработването на типов модел на тези бензиностанции, паралелно с това и с Агенция "Пътна инфраструктура" и с областните управители ще се търсят терени - държавна собственост, на които да се строят тези бензиностанции. Държавното предприятие, т.к. ще изпълнява държавни задължения, ще има собствени средства от държавния бюджет, то ще натрупа и средства от това, че ще управлява и данъчните складове, допълни министърът. По отношение на търговското дружество, това което се планира, е терените, които бъдат прехвърлени като точки за изграждане, ще се направи бизнес план, ще се кандидатства и за кредитиране от търговските банки, т.е. няма да търсим пари от държавата за изграждането на тези бензиностанции, а собствени средства, обясни министърът.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини