От х:

Днес в x:

В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

Oт общо 6 внесени законопроекта (на БСП, ВМРО, "Воля", Валери Симеонов, ДПС) за промени в ставката на ДДС, някои от които и от участници в управлението, бюджетната комисия на Народното събрание одобри на първо четене проекта на ГЕРБ. Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар че той заедно с Делян Пеевски е също вносител на проект.

Въпреки неколкократните призиви на опозицията на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи позицията си против въвеждането на по-ниски ставки за ДДС. От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона. Подкрепата за проекта, внесен от депутата Красимир Ципов и други негови колеги, стана в отсъствието на двамата. Финансовото ведомство бе представено от зам.-министъра Росица Велкова. Инициатор на намалението на ДДС за книгите и ресторантите на 9% пък е лично на премиера Бойко Борисов, който го определи като политически риск.

Между двете четения ще бъде направен общ проект на предлаганите промени в Закона за ДДС.

Ако аз бях финансов министър...

При представянето на проекта си (който предвижда намаляване на ставката на данъка за храни и за лекарствата, плащани от касата) депутатите от БСП настояха да се даде думата на финансовия министър, за да представи становището си. Румен Гечев обяви, че то е получено от депутатите час-два преди заседанието на комисията и не всички са успели да се запознаят. Толкова време преди заседанието то бе качено на сайта на Народното събрание, като от документа се вижда, че е с изходяща дата от финансовото ведомство 19 май. В него се посочва, че загубата за бюджета сумарно от шестте проекта би била 1.8 млрд. лв. и за да се компенсира това, общата ставка трябва да се вдигне на 24% или пък печалбата на бизнеса да се обложи със 17-18% вместо с плосък данък от 10%. 

Менда Стоянова посочи, че всички са получили становищата, а в нейна защита се обяви заемалият преди в годините поста Йордан Цонев. Той цитира свое изказване пред медиите преди заседанието на комисията, в което казва, че ако бил на мястото на финансовия министър, щял да крещи много по-силно, когато му променят плановете за приходите в бюджета по средата на годината.

Цонев, макар и със свой проект, основно говори в защита на проекта на правителството, който ДПС ще подкрепи. Обясни, че движението не е съгласно да се намалява ставката за лекарствата, защото първо системата трябва да се реформира, тъй като в момента твърде много пари отивали за лекарства, защото големите фармацевтични компании източват бюджета за здраве. "Докато не се регулира тази система, нямаме никакво намерение да намаляваме ДДС, защото някой яко злоупотребява с тази система", обяви той.

За ресторантьорския бизнес беше дръпната ръчна спирачка и той веднага бе спрян, не твърдя, че ДДС е най-добрата мярка в негова подкрепа, но щом така е решило правителството, ще подкрепим тази мярка. Но по останалите по-широки ще се въздържим, защото не е сега времето, обяви той и посочи, че през 2019 г. ДПС (чрез друг проект отново в тандем с колегата му Делян Пеевски) е отворило темата за различни ставки на ДДС, но не с цел да се намалят цените на отделни стоки, а като механизъм за защита на производителите, които са в неизгодна позиция със свои колеги от ЕС, за които данъкът е 5%. Макар в проекта на Пеевски от миналата година да се говори за намаляване на ДДС при стоки, които не са за износ, като хляб и книги.

В обявения ден след като премиерът Бойко Борисов обеща по-нисък данък добавена стойност за заведенията и за книгите проект на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ се предвижда по-нисък налог за нощувки в хотели и за някои детски продукти.

Като да си купиш роман на Дойл при соца

В аргументите си както в защита на проекта на БСП, така и против предложеното от управляващите депутатът Румен Гечев сравни поведението им със ситуацията по верем на социализма, когато, за да си купиш роман на Артър Конан Дойл, е трябвало да платиш и за актуалните тезиси на някой партиен функционер. Така той обясни, че проектът в защита на хотелиерите и ресторантьорите ще мине, тъй като към него са прикачени детски консерви и балонче (чрез проекта на ДПС - бел. авт.).

При представянето на собствения си проект пък депутатът и бивш вицепремиер Валери Симеонов декларира конфликт на интереси в качеството си на съсобственик на ресторант. С това обаче той обясни и компетентността си по темата, като предлага ДДС да е 9% за общите туристически услуги, ресторантите и кетъринга. Обяви, че така ще се поправи дългогодишна несправедливост, при която за една част от туризма - настаняването в хотел от години данъкът е с тази ставка, а за храненето (от което настанените в хотела се нуждаят поне по три пъти на ден) е 20%. "Това са двете страни на една и съща монета, която няма как да се разцепи. Държавата е длъжник на този бранш", заключи той.

Икономистът на БСП Румен Гечев вметна, че в проекта на управляващите трябва да се направи разграничение и данъкът да не се намалява за алкохола.

По време на заседанието министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора благодарение на политическата смелост на премиера и коалиционните партньори. Тя обяви, че официално регистрираните хотели са над 17 700, а над 24 хил. са заведенията за хранене и развлечения по дефиницията на Закона за туризма, които биха имали полза от намалението на ДДС на 9%. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация 75 хил. са заетите в рестораните и завденията и почти всички се осигуряват на минималната работна заплата. С повишението на осигуровките върху 800 лв., каквото предвижда проектът на ГЕРБ, в бюджета на НОИ ще постъпят 80-85 млн. лв. допълнително при изчислена загуба за приходите в бюджета от ДДС от 150 млн. лв

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ба
  Бай Грозю
  2 -1
  13:06, 21 май 2020
  Тия двамата са само за Белене
 • 2
  Ко
  Консултант
  2 0
  09:18, 22 май 2020
  Горанов има ли договор за наем/макар и за 0 лева/и той деклариран ли е в НАП от наемодателя? Този човек дължи отговори на "маргиналите".Най малко за да им обясни как може да се живее охолно с министерска заплата.Чакаме да си ходи и да се издържа от знанията ,които придоби на държавна работа, започвайки като експерт в министерство още като студент.Явно на този ценен кадър се разчита много.

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини