От х:

Днес в x:

Авария с шламохранилище край Перник. Преглед на печата

Кризата COVID-19 неизменно е водеща тема на всекидневниците.

"Общо 1829 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. За днес са доказани още 18 нови случая - 4 в област Ямбол, 1 в Пловдив, 12 в София и 1 във Варна. Лабораториите продължават да работят. В болница са 355 заразени, от тях 43 са в интензивни отделения и клиники. 192 са заразените медици.

България е една от десетте държави в ЕС, която е успяла да организира финансиране на проекти, свързани с COVID-19. Това стана известно на брифинг в Българската академия на науките (БАН), в който участваха председателят на академията акад. Юлиан Ревалски, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева и управителят на фонд "Научни изследвания" проф. Георги Вайсилов. Като резултат от тези проекти учените се надяват да открият лекарства или ваксина, както и да върнат българската наука на едно от челните места в света, за да бъдат привлечени нови инвеститори в България, заяви Карина Ангелиева...

Забраната за организирани пътувания ще отпадне с отмяната на извънредното положение на 13 май, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Междувременно се очакват насоки от Европейската комисия, които да определят в какъв срок да се връщат парите за такива пътувания. които се провалят или по решение на туроператора, или по искане на туриста. Срокът по Закона за туризма е до 14 дни, което силно затрудни агенциите, тъй като те са направили предплащания за тези пътувания. Ангелкова ще предложи да се обсъди този срок да се увеличи на 6 или 12 месеца..." - в. "Дневник".

"16% от проверените заведения не спазват мерките за работа в условията на пандемия от коронавирус. Още в първия ден след охлабването на режима от агенцията за безопасност на храните (БАБХ) са проверили 262 обекта и при 42 са открили нередности, което означава всяко шесто заведение. Резултатите съобщи пред Нова тв д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ. "Още от вчера започнаха проверките на БАБХ на заведенията, които отвориха след заповедта на министър Ананиев. За първия ден на територията на страната са извършени 262 проверки. Издадени са 41 предписания за различни нередности, написан е и 1 акт за установени нарушения", разказа д-р Кулински. Едно от най-често срещаните нарушения е, че собствениците затварят пространствата с т.нар. френски прозорци и в помещението няма необходимата вентилация. В част от заведенията пък е имало неподходящи дезинфектанти или те са били разположени на барплот, в близост до посудата на заведението. "Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Те трябва да се държат далеч от посуда или открити храни. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Тя е много ясна. Пише, че трябва да има налични дезинфектанти. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни Кулински. За него е важно, че са отворили тези, които са готови с мерките. Други пък имали нужда от време за закупуване на маски и предпазни средства. Част от собствениците са доволни от мерките. Естествено, имало и недоволни. Най-голямата санкция, която може да бъде наложена, е прекратяване на дейността на обекта. Такава се налага при груби нарушения, като разполагането на масите на по-малка от минималната дистанция, описана в заповедта, а също така липса на предпазни средства за персонала и недостатъчна хигиена в санитарните помещения. Според Кулински условието в заповедта на здравния министър - посетителите на заведения да са семейство, не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти. Той обаче е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, тогава заповедта е спазена." - в. "Сега".

"Българи и гърци мрънкаме най-много за карантината

Ние и гърците сме най-недоволни сред европейците от живота си в условията на ограниченията заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс. Това е един от изводите на проучване сред гражданите на 27 страни от Европейския съюз за социално-икономическите последствията от Covid-19 върху европейците, проведено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, уточнява БТА. Европейците под 35-годишна възраст се чувстват по-тъжни и по-самотни в сравнение с по-възрастните хора в резултат на ограниченията заради пандемията, установява проучването. То е проведено онлайн сред 85 000 души. Резултатите от анкетата сочат рязко влошаване в качеството на живот за представителите на всички възрастови групи в условията на пандемия.

16 на сто от анкетираните казват, че се чувстват самотни почти през цялото време през последните седмици, откакто в повечето страни бяха въведени карантинни и ограничителни мерки. Преди кризата едва 6 на сто от анкетираните са се чувствали постоянно самотни. 20 на сто от европейците под 35 г. сега казват, че са самотни, което е с 4 на сто повече от проучванията преди кризата. Най-самотни се чувстват французите. Хората на възраст до 35 г. съобщават и за по-ниски нива на цялостно усещане за удовлетворение от живота и щастие. Авторите на проучването смятат, че това се дължи на прекратяването на публичните прояви и събития и невъзможността на младите хора да се срещат с приятели и роднини извън домакинството. Оптимисти за собственото си бъдеще са 46 на сто от европейците, което е спад с 18 процентни пункта в сравнение с резултатите от подобно проучване през 2016 г. Оптимизмът е под средното ниво в страните, поразени най-силно от Covid-19 - Франция, Италия, Белгия и Испания. Една четвърт от участниците в анкетата казват, че са загубили работата си временно или постоянно заради пандемията, като младите хора са най-силно засегнати. Половината казват, че работното им време е намалено..." - в. "Стандарт".

"Трудните времена са подходящ повод за анализ на качествата на едно общество. Под примката на коронавируса се раждат ред положителни импулси у нас, които липсваха или не бяхме забелязали в "мирен" период - инициативност, взаимопомощ, мобилизираност. Но успоредно с тях откъм народните недра избуяват отрицателни явления, които не са за пренебрегване. Става дума за липсващата лична отговорност, която е крайъгълен камък за човешките взаимоотношения от всякакъв вид - ако отсъства, нито една форма на демокрация не е успешна (либерална, консервативна и т.н.), редът по улиците и хармонията в семействата се рушат, а конкретно сега - минира се всякаква медицинска превенция и се застрашават човешки животи. Проявите на лична безотговорност в последните месеци не може да се измерят, няма как да определим много ли са или малко. Но ги творят представители на всякакви прослойки. Същественото е, че те не просто поставят в риск околните, но и изразяват мироглед, в който правилата важат за всеки друг, не и за тях. Свикнали сме политици да демонстрират такова поведение, но в действителност то е присъщо и на много други хора, включително на такива, които следва да са еталон на микро ниво. Пример в това отношение е премиерът Бойко Борисов. След като човекът, който управлява държавата почти еднолично, постоянно и безцеремонно гази правилата - така и не се научи да носи маска, обикаля страната, за да наглежда ненужно пътища и магистрали, постоянно се обгражда с тълпи непознати, е нормално сънародниците му също да са разпищолени. Но все пак малцина вземат решенията си в индивидуалния живот, повлияни от министър-председателя или други политици.

Индивидуалната (без)отговорност следва географията на самата коронакриза. До около 10 март, докато летяха неограничено самолети, много българи посещаваха Италия и Южна Европа без крайно належаща причина. Туроператори продължаваха да зарибяват клиенти с екскурзии до Барселона или Лисабон, които "живеят своя нормален живот по-красиви от всякога". Хора навестяваха изложения (незатворените), симпозиуми, семинари. А през това време ужасът на Апенините вече бе налице, Испания даваше признаци за катастрофа, заплаха с непредвидим мащаб надвисваше навред. Няма никакво значение дали в конкретната държава е имало епидемия тогава, какви точно са били охранителните мерки, дали съответният човек се е заразил - обикалянето на света носи риск и мнозина счетоха, че няма проблем да го поемат. Още по-зле - увещаваха и други да вършат същото. По-късно редица държави (сред тях България) ограничиха влизането на чужденци, но потокът от сънародници не спря, не секна и към страните без такива ограничения - въпреки препоръчваната изолация. Днес виждаме как пътници със симптоми и вече доказани носители на COVID-19 се качват в самолети, в автобуси, в таксита, без да вземат мерки да предпазят останалите. Мнозина пренебрегват задължителната карантина, отново за собствено удобство и удоволствие. Без да им пука особено, че рискуват не само собственото си здраве и живот. Разбира се, трябва да се отчетат и няколко обстоятелства, обясняващи тези действия. Първо, определено живеем в луд свят, който изисква карантина по домовете, но оставя обществения транспорт да се движи между държавите. Пътуват не само българи, естествено. Второ, този свят, когато не е луд, се прави на такъв. Например след няколко случая с наши граждани основателно може да се предположи, че Холандия целенасочена пуска зад граница хора с COVID-19 или поне с явни симптоми; нищо не е в състояние да спре Великобритания, Германия или Австрия да събират селскостопански работници, болногледачки и друга недостигаща работна ръка. Трето, всяка нация реагира според опита си, а нашият, за щастие, досега не е печален. Четвърто, голяма част от българите пътуват поради препитание - единствената им надежда е гурбетът,.." - в. "Сега".

Аварията с шламохранилището край Перник също е сред тематичните акценти на петъчните вестници.

"Скъсана дига на шламохранилище от пернишкия ТЕЦ доведе да извънредни мерки и евакуиране на жителите от района на аварията. Шламохранилището редовно предизвиква наводнения от преливания през дигите, оплакаха се жители на пернишки квартал. "След последните комплексни разрешителни това трябваше да престане да се набива шлам и да се рекултивира, такива са всички инструкции на министерствата", каза Надка Павлова, кмет на район в Перник, цитирана от бТВ. Министрите на околната среда и водите - Емил Димитров, на икономиката - Емил Караниколов, и вътрешните работи - Младен Маринов, обявиха, че ще има санкции за ТЕЦ-а. "Цялата налична техника на фирмите на територията на общината е тук. Виждате какво количество инертни материали и камъни се засипват", обяви кметът на Перник Станислав Владимиров. Той уточни, че няма наводнени къщи в кварталите, единствено за подгизнали дворове. Засега дигата е укрепена, но "Топлофикация - Перник" трябва да затвори хранилището и да затопля водата на перничани чрез газ, решиха министрите." - в. "Стандарт".

"Взети са водни проби от пет пункта по поречието на река Струма с цел проследяване на замърсяването от пробива на шламохранилището на ТЕЦ "Република", съобщи РИОСВ Перник. Те са от реката при кв."Димова махала", кв. "Хумни дол", преди пречиствателната станция в гр. Батановци, с. Прибой и преди вливането на реката в яз. "Пчелина". Само на първите два пункта е установено превишение на нормите по показател електропроводимост, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води. Останалите показатели от експресния анализ: разтворен кислород, процентно насищане с кислород, температура на водата и активна реакция са в норма. Пробонабирането продължава, ще бъдат взети проби и от почви, засегнати от аварията. В екоинспекцията е бил получен сигнал за пропуск на вода от дигата на сгуроотвал "7- ми септември". Незабавно екипи на РИОСВ-Перник, Басейнова дирекция и Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ са извършили оглед на мястото на аварията. В проверката участвали министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на РИОСВ Ирена Петкова. "На дигите на сгуроотвал "7-ми септември" не са установени признаци и белези, характерни за развитие на свлачищни процеси", пише в доклад на "Топлофикация-Перник" до РИОСВ. Документът е бил изготвен от дружеството във връзка с предписания на екоинспекцията от 19 ноември миналата година. Дружеството е представило на РИОСВ Перник доклад от 4 декември 2019 г. за извършена проверка за сигурността на съоръжението, включително технически измервания. За сгуроотвал "7-ми септември" РИОСВ-Перник е съставила на "Топлофикация-Перник" АД 4 акта за установяване на административни нарушения и наказателни постановления с имуществена санкция общо в размер на 90 хиляди лева за неизпълнения на условия в комплексни разрешителни. Междувременно дружеството е уведомило РИОСВ, че ТЕЦ "Република" ще продължи работа на природен." - в. "24 часа".

Вестниците проследяват и знаковите дела срещу публични фигури.

"Апелативният спецсъд отказа да пусне от ареста жената на хазартния бизнесмен Васил Божков Елена Динева. Тя е в ареста от края на февруари, обвинена за участие в престъпна група заедно с Божков и други лица. Освен това магистратите определиха и двумесечен срок, в който Динева няма право да иска промяна в мярката си неотклонение поради злоупотреба с процесуално право, съобщи още съдът. Това не се прилага, когато искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемата. Определението на апелативния съд е окончателно. Съдът отказа да пусне от ареста и бившата секретарка на Божков Йоана Чолакова. Един от магистратите е подписал с особено мнение решението за Чолакова. Според него тя трябва да е под домашен арест. Заради извънредното положение съдилищата заседават без публика. В прессъобщението от спецапелативния съд няма подробности за мотивите на магистратите да отхвърлят жалбите на Динева и Чолакова и да потвърдят определението на първата инстанция. Спецсъдът прие в края на април, че има достатъчно доказателства да бъде направено обосновано предположение, че двете са извършили престъпленията, в които са обвинени. Прие също, че няма опасност да се укрият, но може да извършат нови престъпления. Според първата инстанция обоснованото предположение са съпричастността на Динева следва от показанията на четирима свидетели, както и от извлечения от Търговския регистър, че тя участва във фирмите "Ерана" ЕООД, "Евро футбол" ООД, "Евро бет", "Димот" ЕООД. Съдът се позовава още на протоколи за претърсване и изземване от жилището, обитавано от Динева, където са намерени и иззети произведения на изкуството. Така съдът стига до извода, че "Динева е била запозната с дейността на търговските дружества, произхода на паричните потоци" и е съпричастна в дейността на престъпната организация, видя "Сега" в протоколното определение на спецсъда. За ареста на Чолакова първата инстанция се позовава на показанията само на един свидетел, трудовите й договори, ползвания от нея мобилен телефон, протоколи за претърсване и изземване. Спецсъдът смята, че има опасност двете да извършат ново престъпление заради високата обществена опасност на деянието, за което са обвинени. Пред първата инстанция адвокатът на Динева пледира, че тя е имала възможност да се укрие през двадесетте дни, в които прокуратурата е претърсвала жилището й, но не го е направила. Освен това дяловото й участие в "Евро бет" и "Евро футбол" било минимално, а оперативната й ангажираност по работата на тези дружества - никаква..." - в. "Сега".

"Специализираната прокуратура отново прибягна до похвата - по досъдебни производства, по които иска да поддържа медийни реакции - да разпространи материали от делото. Този път те са по обвинение, за което преди два дни съдът прие, че няма достатъчно доказателства. В четвъртък (7 май) от прокуратурата разпратиха до медиите протоколи от разпити на свидетели с традиционното обяснение "с оглед на високия обществен интерес" и уточнение, че е е за "организирана престъпна група, създадена с цел незаконно усвояване на евросредства по програма "Иновации и конкурентноспособност". От това се разбра, че са по разследването срещу Лиляна Деянова (по-известна като певицата Лилана) и съдружника й Мартин Димитров. От прегледа на документите обаче става ясно, че те не са свързани с проверката за злоупотрелите с европари, а с второто обвинение срещу тях - за заплаха (в него става дума за други институции и бизнес, които нямат общо с оперативната програма). Във вторник (5 май) съдиите гледаха мярката за неотклонение на двамата. Единият член на състава беше с особено мнение, че няма достатъчно доказателства по обвиненията. Другите двама съдии приеха, че за престъпната група има такива, но и тримата не приеха представеното от прокуратурата за заплахата - по него са обвинени само Деянова и Димитров. Разпространените показания на свидетелите са дадени пред разследващите на 24 април - един ден преди арестите. В тях те разказват как са били заплашвани преди година, за да подпишат договор с фирмата на обвиняемите. "Доказателствата се публикуват при спазване на презумпцията за невиновност, без да се застрашава ходът на наказателното производство и с разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл.198 от НПК", твърдят още от прокуратурата. По това, което се чете в разпитите и контекста за институциите и бизнеса, "Дневник" разпозна, че по всяка вероятност зад инициалите на свидетелите в стях стоят проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", Радослав Влахов - настоящ общински съветник от ГЕРБ и бивш член на Управителния съвет на агенцията и Георги Терзийски - председател на Управителния съвет на АПИ. В показанията си те разказват за поредица от срещи и телефонни разговори, проведени през април и май 2019 г. с Лилана и Мартин Димитров като представители на "Телетол" АД. На срещите е присъствала и друга жена, посочена от прокуратурата с инициали Т. Ш., която вероятно е Тони Любенова Шиби - според справка в Търговския регистър тя е съдружник с минимален дял (2.5%) в друга обща компания - "Нованор Груп". В показанията служителите на АПИ твърдят, че им е бил оказван натиск да сключат договор с "Телетол" АД като Национален доставчик на услуги. Те обясняват и че процедурата се изпълнява в няколко етапа - в първия се проверяват документите на фирмата и дали отговаря на изискванията, а във втория етап - за да може да продава електронни винетки, фирмата трябва да докаже съвместимост със системите на АПИ. Според показанията на тримата свидетели, "Телетол" АД не са успели да минат втория етап и да докажат съвместимост на тяхната услуга със системата..." - в. "Дневник".

"Спецпрокуратурата разпространи избрани доказателства по делото срещу певицата ЛиЛана (която според bTV се разследва и за връзки с Божков), съдружника й и брат й. Тримата са обвинени, че като престъпна група опитали да източват евросредства по програмата "Иновации и конкурентноспособност". Според прокуратурата "доказателствата се публикуват при спазване на презумпцията за невиновност, без да се застрашава ходът на наказателното производство и с разрешение на наблюдаващите прокурори". Прокуратурата пусна три протокола за разпит на свидетели от пътната агенция, сред които и шефът й. Те разказват как са били притискани, за да сключат договор с фирмата на певицата "Телетол" АД. "Още след подаването на първоначалния пакет документи на 8 март 2019 г. започна системен натиск върху мен по всички възможни канали за комуникация", разказва свидетелят О.А. Целта на тези обаждания била да бъде взето решение в полза на "Телетол". "Бяха ми определени срокове това да стане в рамките на една седмица от лицето Мартин Димитров, като по закон няма такъв срок", казва свидетелят. И допълва, че не се поддал на натиска и тогава Димитров преминал в директно заплахи, "че ако не получи регистрация в регистъра в рамките деня има лостове да поиска и получи моята и на господи В. оставките и че това е само началото." "Помислих си какво може да се случи с мен и близките ми хора само защото искам да си изпълня служебните задължения. Почувствах страх, че наистина мога да остана без работа. Започнах и да се оглеждам по пътя, да проверявам колата си, монтирах камери в апартамента си и други технически средства за охрана и защита", допълва О.А. По думите му Деянова (ЛиЛана) го заплашила, че е събрала достатъчно информация за него от областните пътни управления". "В резултат на този натиск комисията се ограничи до формално разглеждане на документите, които документи, имах съмнения, че бяха с невярно съдържание. Не ги разгледахме по същество и в съдържание. Не извършихме специфични контролно-разследващи действия относно вярност на декларираните данни, за които имах съмнения, че са неверни, а именно-за наличните пунктове за продажни на тол продукти, сервизни пунктове за обслужване на бордови устройства и мобилни пунктове за обслужване на бордови устройства". И Р.В. свидетелства как този господин Мартин Димитров на излизане се обърна към нас и каза, цитирам: "Да знаете, че ние по един или друг начин, ще сключим договор с Вас", което изказване не кореспондираше с добрия тона на цялата среща и остави странен, неприятен привкус". Р.В. Разказва за обаждания на Димитров, който бил настъпателен, държал се арогантно и не зачитал държавните органи. "Започваше да ми обяснява, как щял да ми иска оставката, както моята така и на А., а дори и на министъра, ако не задвижа документите му и процедурата за подписване на договор за НДУ с тяхната фирма "Телетол" АД", казва Р.В. на разследващите. Натискът върху Р.В. бил сред причините той да напусне Управителния съвет на АПИ. Показания е дал и председателят на УС Г.Т. (Георги Терзийски). Той знаел от А.,че от "Телетол" се опитват да влияят върху работата на комисията. "До подписване на договор не се стигна, тъй като от страна на дружеството "Телетол" АД не бяха представени необходимите доказателства за оперативна съвместимост и комуникация между технологиите на дружеството и Агенцията", обяснява Терзийски. А. дори написал доклад до шефа си за тормоза на Димитров. "Имало е дни, в които в рамките на няколко часа му е звънял десетки пъти, като е посочен конкретен ден, в който му е звънял около 70 пъти за няколко часа. Тук мога да посоча, че в един конкретен ден на месец май 2019 г., аз също бях многократно, подложен на телефонен тормоз като може би около стотина пъти бях търсен от стационарен номер, който е посочен документацията на дружеството "Телетол", като служебен", казва Терзийски. Той разказва и как на 4 юли 2019 г. Следобед Мартин Димитров, Лиляна Деянова и още двама души "опитвали да нахлуят неправомерно в сградата на Националното ТОЛ Управление". Етажът бил със специален режим на достъп. "Те са нанасяли физически удари по вратите като настоявали да бъдат допуснати до служебните помещения. Обиждали са служители, които са физическата охрана на сградата, като са заплашвали, че ще дойдат "качулките", казва Терзийски..." - в. "Сега".

Темата за Западните Балкани и отношенията ни със съседите също са сред тематичните акценти.

"Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен приятел. Вярвам, че ще решим въпроса и за Гоце Делчев в рамките на общата ни история, така и двата народа - и македонският, и българският да бъдат горди. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение. Това каза лидерът на управляващия Социалдемократически съюз и бивш премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС. Според него сегашното правителство е доказало, че е приятелски настроено спрямо България, за разлика от предишното, което освен за разправии и проблеми със съседите не е имало капацитет за нищо друго. "Намерихме решения на откритите въпроси, които ни превърнаха в приятели със съседите", каза Заев по повод вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов след срещата ЕС-Западни Балкани. Борисов заяви, че "България е представила своите условия за РС Македония, за да бъде приета в ЕС и призова РС Македония да не си поставя невъзможни условия". Според него последните изказвания са предизвикани от поведението на опозицията в РС Македония и в момента е създадено напрежение, което трябва да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на Договора за приятелство и добросъседство. "Очаквам и българската страна да демонстрира приятелство към нас. Народите са ни близки и приятелски. Правителствата са ни близки. Всички политически субекти си сътрудничат. Убеден съм, че в бъдеще ще продължим със сътрудничеството си. Аз съм наясно, че сме забили в историческите проблеми - 4 от тях бяха закрити - Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е известно и всичко е наред. То е в духа на общата ни история. Вярвам, че и въпросът за Гоце Делчев ще го решем в духа на общата ни история, където двата народа и македонския, и българския да бъдат горди. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение", подчерта Заев. По отношение на македонския език Заев каза, че това е реалност. "Това нещо не започва с мен. През 1999 г. Любчо Георгиевски подписа Договор с България на македонски език, съгласно Конституцията ни. Новината е, че сега подписахме Договор с моя и този на Бойко Борисов подпис и на македонски. Те не отричат това. Съвременна европейска държава и правителство не може да отричат идентичност. Нашата идентичност е нашата лична карта в ООН и това е признато от целия свят", каза още Зоран Заев. На въпроса дали е разговарял с Бойко Борисов след вчерашното му изявление той каза следното: "Не е моя работа да водя дебати и да се обаждам. Това е работа на външните министри. Те са в постоянна комуникация и си сътрудничим..." - в. "Труд"

"Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните Балкани в разгара на кризата с коронавируса Европейският съюз постигна успех в политиката си на приобщаване и разширяване. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод състоялата се виртуална Среща на върха "Европейски съюз - Западни Балкани" в рамките на хърватското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от МВнР. Екатерина Захариева бе основен говорител днес във видеоконференция на тема "Западните Балкани и ЕС по време на COVID-19", организирана от Европейския съвет за външна политика и фондация "Конрад Аденауер". "Загребската Среща на върха се състоя. Декларацията, която беше одобрена, и обявените пакети от помощи, показват, че Западните Балкани и темата за разширяването са още в дневния ред на Европейския съюз", каза Екатерина Захариева. Тя припомни и приноса на България, за която европейската интеграция на Западните Балкани е един от основните външнополитически приоритети, застъпен и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Екатерина Захариева изрази надежда, че резултатите от виртуалната Среща на върха в Загреб сега ще дадат силен отзвук сред гражданите на 6-те страни. "Тази виртуална среща на върха показа ясно и сега, че ЕС не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 млрд. евро. Само за Западните Балкани ЕС отвори зелен коридор за товарен транспорт, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски инициативи за разработване на ваксини", подчерта външният ни министър. България също дава своя принос в общото усилие. Днес правителството ни отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС. С тези средства ще бъдат купени предпазни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни продукти, включително за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна употреба на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните покрайнини в Сърбия. С полети, организирани от България, бяха репатрирани и граждани на държавите от Западните Балкани..." - в. "24 часа".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини