От х:

Днес в x:

Помагат ли бабините деветини срещу коронавируса?

Любопитно днес в условията на пандемия от коронавирус да се обърнем назад и си припомним как са лекували в миналото златоградските баби и какво представляват  т. н. бабини деветини.Какво са правили те при лоши болести,магарешки кашлици.сипка и др. по децата . Наред с пиене на магарешко мляко,курбан от черна кокошка,раздаване на колачки с мед практикували и ритуал ,,провиране.“В миналото на много места в района е имало стари корубести дървета с отвори, през които хората се провирали за здраве.Такова дърво/Улитиният орех/ имало в мах.Колото,в местноста до св.Атанас,в Козарска река/м.Нивище/,в с.Кушла и др.Когато малките деца боледували често/упорити кашлици/ ги провирали през такива отвори в дървета,или в отвори под корени на стари дървета. Най вече провирали под корени на вековни орехи.Запазени са спомени за такъв вековен орех в квартал Табахана на Златоград.Там ритуалът го извършвал старата Пехливанка ,за което имала ,,изин“ от своята свекъва .Пехливановци имат запазена памет ,че са в далечно родство с християните Хекимовци,които са потомствени лечители.Явно тук лечителската традиция се предавала по наследство по женска линия .Вярвало се, че болестта ще остане там,в мястото на провирането . В каменните отвори/наричани още Елов камень/ в с.Долен, с.Ягнево и с.Кайлоба се провирали също за здраве и връзвали парцалчета на близките дървета.Задължително оставяли там ,,дар“-дребни монети,шепа зърно,сушени плодове.След като се направи сутрин рано при изгрев слънце ,,провиране“ до три пъти човекът тръгва напред и повече не се обръща назад.Изглежда това е отзвук от древната легенда за Орфей и Евридика.Орфей трябвало да не се обръща назад като извеждал Евридика от подземното царство.Любопитни данни за провиране под корема на камили като средство за борба срещу малария и треска съобщава Кирил Иванов/публ.в ,,Златоградски страници“-част 3/.Самото провиране символизира ,,прераждането“- както змията всяка пролет хвърля старата си захабена кожа от зимата като се провира през тесни цепнатини и излиза с нова кожа за нов живот през пролетта когато цялата природа възкръсва.Елементи от змията откриваме в преплетените дръжки /рехи/ на родопските торби и на миндилите.

Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Би
  Бисер
  2 0
  09:42, 6 апр 2020
  суеверия! никак не върви, хайдутизъм в медицината! Кой век сме,войводо....?
 • 2
  Вл
  Владо
  1 0
  12:33, 6 апр 2020
  Ало редакцията, не ни знимавайте с високопланински .....

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини