От х:

Днес в x:

Хакер откри начин да получи достъп до уебкамерата на всеки Apple компютър

Apple се прослави с репутацията на компания, приоритизираща сигурността на потребителите си повече от всичко. Въпреки това не е невъзможно да се открият някои пробиви в операционните системи iOS и MacOS, които да доведат до нежелани проблеми. За такъв експлойт в Safari браузъра сподели експерт по виртуална сигурност. Според неговите думи използването последователно на три бъга в програмата може да доведе до пълен контрол на хакера над камерата и микрофона на обикновения потребител.

Райън Пикрен откри уязвимостите в края на миналата година. В своя демонстрация той разкри, че единственото, което потребителят трябва да извърши, е да кликне върху един специално подготвен линк, за да се даде достъп. Пикрен сподели:

„Safari насърчава потребителите да запазят своите предпочитания за разрешения за сайтове, като например дали да доверява микрофона и камерата на Skype. Това, което един хакер може да направи… е да създаде зловреден уебсайт, който от гледна точка на Safari може да се превърне в „Скайп“. Сайтът ще има същите разрешения, които давате на другия Skype, което значи, че хакерът може да ви снима, да ви слуша и дори да стартира споделяне на екрана.“

Пробивът е резултат всъщност от няколко непроверени реда в кода. Така например Safari дава същите разрешения на сайтове дори ако имат различни URL представки (като http://example.com и fake://example.com). Пикрен твърди, че може да вгради опасни скриптове към свои производни варианти на сайтове, които да излъжат Safari. Експлойтът се проявява при iPhone, iPad и Mac устройства. Нито една от уязвимостите всъщност няма общо със защитите на самия хардуер или защитата на Safari срещу зловредни сайтове за достъп до сензорите. Вместо това, едва ли не, трикът работи на принципа на „телефонната измама“ – Safari се залъгва, че отваря познат сайт, и активира всички разрешения. Пикрен допълни:

„Тези бъгове са много стари дупки в защитата на WebKit ядрото отпреди години. Преди едва ли са били толкова опасни, както сега…“

Пикрен представи доклада за пробива в софтуера на Apple в средата на декември миналата година. Корпорацията от Купертино му е отговорила още на следващия ден, че вече проверява бъговете. Според програмиста, Safari е основното звено, водещо до уязвимости в защитата едновременно в персоналните компютри и мобилните устройства на Apple. Разликата в тяхното функциониране е много малка.

Пробивите са елиминирани с ъпдейти в браузъра и системата през януари и март. Според Пикрен след валидацията на експлойтите Apple му е платила 75 хиляди щатски долара. Компанията вече е много по-щедра към потребители, представящи информация за потенциални бъгове. Това отчасти се дължи на факта, че Apple скъса с повечето външни фирми, занимаващи се с виртуална сигурност.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини