От х:

Днес в x:

Паника в болницата в Девин, оставки и молби за неплатен отпуск заради болен от пневмония


В МБАЛ Девин няма пациент с потвърден положителен тест за короанвирус, а има мъж приет и диагностициран с пневмония. Човекът не е в тежко състояние, но се нуждае от хоспитализация и вчера /30 март 2020/ е настанен във Вътрешно отделение на лечебното заведение в Девин.  То е преобразувано, според разпоредбите на здравното министерство за всяка една болница в страната, в отделение за леки и средно тежки случаи на вирусна инфекция с ковид 19. Проба е взета, изпратена е за проверка и утре-1 април се очакват резултатите. За това потвърди и Радка Грозданова, изп. директор на болницата в града. Това обаче предизвика паника сред медицинския персонал и вчера са завалели молби за неплатен отпуск, както и за напускане от единствения интернист в болницата. Медицинският и немедицински персонал е бил в паника заради болния човек, който дори не е с доказано заболяване.

Преди време, когато беше регистриран случай №2 с ковид 19 от село Гьоврен, лекари и персонал в Девинската болница сигнализираха пред СмолянБГвести, че нямат лични предпазни средства и се страхуват за здравето си и това на близките си.

Веднага след подадените молби за неплатен отпуск и напускане, в общинската болница е проведена среща с представители на Община Девин, както и с д-р Сергей Сиденко, епидемиолог в болницата в Смолян. Медицинските сестри и друг персонал оттеглят молбите за непалтен отпуск. Единствено депозирана остава молбата на лекарката, която напуска по други причини, а не свързани с епидемията, научи СмолянБГвести.

Към момента положението е нормализирано, хората са на работните си места, но се усеща напрежението, с което се очаква пробата на пациента с пнемвония.
Ръководството на МБАЛ Девин призовава лекарите, сестрите и санитарите да не се подават на негативни емоции и внушения за страх, защото от тях зависи живота на хората, не само реномето на едно здравно заведение.

„Болницата е подготвена или неподготвена както, всички други лечебни заведения от такъв мащаб. Едва ли има лекар, който да е специализирал COVID-19. На целия персонал е предоставено предпазно облекло.

Намираме се в извънредно положение и в условия на световна пандемия, и не е време да дискутираме, Заповеди и указания, а да ги изпълняваме. Погледите на хората са отправени сега към тези, които са полагали Хипократова клетва, защото те следва да помогнат на съгражданите си, когато и колкото могат.“, заявиха още от болницата и благодариха на тези, които са в готовност да изпълнят дълга си.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    Асен
    1 0
    08:54, 1 апр 2020
    И аз очаквам от тези хора да ме лекуват ... Но иначе се обиждат когато хората тръгнат по болниците в София, Пловдив и т.н., защото не вярват на специалистите в болницата в населеното им място. Ами с такива решения на персонала, няма как да им се има доверие.

Още новини

Последни новини