От х:

Днес в x:

Сто бързи теста за коронавирус пристигат в ДКЦ Смолян, няма наплив в частната лаборатория

Изследването е подходящо за скрининг на пациенти със съмнения за инфекция с Ковид-19

ДКЦ Смолян от 1 април ще разполага с т.нар. „бързи тестове“ за наличие на вирус covid 19 в кръвта. Това съобщи шефът на ДКЦ Смолян д-р Момчил Хубчев и допълни, че е направена заявка за 100 броя и от утре/1 април/ срещу 25 лв., желаещите да се изследват могат да го направят.

Изследването се извършва в Микробиологичната лаборатория /б.а. входът й е срещу този на центъра за Спешна медицинска помощ в МБАЛ “Братан Шукеров“ в Смолян. Тестовете ще се обработват от д-р Славкова и д-р Седенко-лекари специалисти в Отделението по болнична епидемиология, микробиология и серология.

Д-р Хубчев обаче категорично подчерта, че бързият тест може да покаже единствено наличието на антитела в кръвната плазма, тоест преболедуване на вирусната инфекция в различен стадий, срещу която имунната ни система се „бори“ създавайки антитела.

При наличие на антитела от вида IgM /имуноглобулин М/ -инфекцията е присъстваща /б.а. тоест заразата е от 7-8 дни/. Ако в кръвната проба се открие IgG/ имуноглобулин G/-това сочи късна фаза на инфекция, която най-вероятно е подминала 14 дни.

Тези тестове обаче, колкото и да са бързи, не дават никаква информация относно това дали сте вирусоносител-тоест не само да сте боледувал, но и все още да сте заразен за околните, защото носите вируса в кръвта.

 Тези бързи тестове не откриват самия вирус в кръвта на човек, това може да стане единствено със специализираните PSR-тестове, които се правят в националната лаборатория в София и които вече се прилагат в допълнително разкритите заради епидемията лаборатории в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Единствено многопрофилната болница в Смолян към момента работи с PSR тестове, те са по-бавни, но дават 100% гарантиран резултат за наличие на вирус covid 19 в кръвта-дори и да няма никакви клинични прояви и човекът да се чувства добре, но той ще е заразен за останалите. 

От днес вече и частна лаборатория в Смолян е започнала да прави бързи тестове срещу заплащане от 30 лв. , но към момента няма наплив-в последния ден от март месец там са се изследвали трима души.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини