От х:

Днес в x:

7 °C

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Преди да се отправите на мечтаното пътешествие към Япония, имайте предвид някои от забраните, валидни в страната на изгряващото слънце. Добре е да знаете, че там ще трябва да носите боклука със себе си, някои от вас вероятно ще имат проблем да отидат на обществен басейн или сауна, а също и да си набавите определени лекарства.

Въобще, оказва се, че японските закони поразяват не по-малко от културата им. Следващите 10 забрани са абсолютното доказателство за това.

1. Забрана за лекарства

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Повечето лекарствата, които се продават напълно свободно по света, в Япония може да закупите само с рецепта. Това се отнася за инхалаторите и някои лекарства против алергии.

2. Името на детето

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В Япония са в сила строги правила за това как може да кръстите детето си. Тъй като японците вярват във влиянието на името върху съдбата на човека, родителите нямат право да избират имена, чието значение може да е двусмислено или да носи отрицателна енергия. Така например, през 1993 година новородено японче е кръстено Акум, което се превежда като „демон“. Родителите са осъдени, а на детето е дадено ново „положително“ име.

3. Забрана на надебеляването

10 безумни забрани, валидни само в Япония

От 2008 година в страната на изгряващото слънце действа т.нар. „метаболитен закон“. Така японските власти решиха да се борят с наднорменото тегло в страната. Според закона размерът на талията на хората между 40 и 75 години трябва да отговаря на определени норми – не повече от 85 см при мъжете и 90 см при жените. При превишаване на този размер, на затлъстелите се оказва специална медицинска помощ за контролиране на теглото. За щастие, без глоби и наказания.

4. Парите

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Една от най-странните японски забрани е тази за изхвърлянето на пари или тяхното повреждане. Нарушителите са изправени пред две възможности – година затвор или 2 хиляди долара глоба.

5. Забрана за танци

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В японското законодателство е записано, че в помещения с площ по-малка от 66 квадратни метра танците са забранени. За да отворите клуб пък, освен всички останали разрешителни, ще ви трябва и лиценз, който разрешава танците.

6. Забрана за риболов

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Това правило важи само за улов на рибата фугу. Въпросът е, че тя е смъртоносна, ако бъде приготвена по грешния начин. Ето защо, право да я ловят и приготвят имат само японците, притежаващи специално разрешително. Те са длъжни да познават всички разновидности на рибата и вариантите за нейното приготвяне.

7. Боклукът

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В Япония няма да срещнете кошчета за смет по улиците. Затова ще се наложи да си приберете боклука в пликче и да си го отнесете вкъщи или в хотела, както правят и самите японци. Още от деца те са възпитавани в грижа за природата, затова всички събират разделно отпадъците си. Боклукът се изхвърля по график – определен ден, за опреден вид смет.

8. Имаш татуировка – без басейн

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Формално никъде в японското законодателство няма забрана на татуировките. Въпреки това на много обществени места има плакати, които забраняват на хората с рисунки по телата да посещават басейни и сауни. Това неписано правило се отнася както за самите японци, така и за туристите.

9. Забрана на войната

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В член 9 на японската Конституция е разписано, че в стремежа си за постигане на световен мир, страната се отказва да участва във военни конфликти, както и да има собствена армия.

10. От жените се изисква да носят сутиен

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Жените в Япония задължително трябва да носят сутиен в сгради, в които има климатик. Законът е измислен, за да се избегнат случаите на сексуален тормоз на работното място.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини