От х:

Днес в x:

Преживей България в три дни

Най-мащабното културно събитие у нас ще изригне в Смолян след броени дни. Пред очите на смолянци, гостите на града и хората от околността ще се разлеят талантът и енергичността на хиляди живи носители на българската култура.

След едногодишна подготовка и пресявка на участниците на фона на екота на "цветни песенни мелодии, извиращи от корените ни", ще изгреят изпълненията на над 320 фолклорни ансамбли, танцови състави, певчески групи, групи за народни обичаи, оркестри и над 100 индивидуални изпълнители.

На официална пресконференция вчера министърът на култура Стефан Данаилов, кметът на Смолян Дора Янкова и председателят на Съюза на народните читалища (СНЧ) Стоян Денчев отправиха покана към всички българи, които искат да почувстват духовното наследство на България през вековете, да се присъединят към грандиозния по размерите си проект.

Националните фолклорни празници в Смолян ще състоят от 11 юни до 13 юни. Всеки един от тези три дни ще ви дари емоция, танц, музика и цвят. Ако искате да опознаете още повече Родопския край пък, ще имате възможност да прекрачите прага на 92-те читалища в област Смолян. "Там ще се докоснете до древна култура, пропътувала през необятното пространство и безкрайното време, за да съхрани красотата, мъдростта и силата на корените ни".

По думите на кмета на Смолян Дора Янкова – "през тези 3 дни живата съкровищница на българската култура ще бъде в долината на Смолян". Тя изрази също така пожеланието България да пази своите традиции, така както прави град Смолян.

Самият министър на културата Стефан Данаилов, от своя страна, апелира настоящата програма да се превърне в традиция занапред. Той се надява Народният празник в Родопите да покаже, че у нас освен избори има и култура.

Паралелно по време на изпъстрения от традиция и колорит свят на Националните фолклорни празници, в Смолян ще се проведе и Национален форум "Читалища". Този характерен за България културен феномен през последните години изживява своя ренесанс и от трибуната на "Сцена 17" в сградата на Министерство на културата председателят на СНЧ – Стоян Денчев, заяви, че подкрепя глобализацията, но такава не може да има в културата. По думите му именно тази тенденция (в положителния смисъл) е белязала българската политика, за което той искрено благодари.

Допълнителна информация за програмата на Националните фолклорни празници Смолян 2009 можете да получите на официалния сайт на община Смолян, както и на място в пресцентъра на общината.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини