От х:

Днес в x:

Какво ще се случи с пропуснатия материал след грипната ваканция

Болните от грип в последните седмици непрестанно се увеличават. Вече в няколко области в страната е обявена грипна епидемия, а учениците в различни градове са в грипна ваканция тази седмица.

От днес в грипна ваканция са учениците в областите София-град, Бургас и Хасково. Грипна ваканция е обявена и в общините Асеновград, Луковит, Павликени и Сухиндол, както и в част от училищата в Пловдив, Кюстендил, Враца, Габрово и Силистра.

Ще се стигне ли до напрежение между учители и ученици заради грипната ваканция?

"Във всички случаи ще има напрежение върху учителите и учениците заради обявената грипна ваканция. Най-важното обаче е здравето на децата, след като имаме прагови стойности на заболеваемостта", коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Длъжни сме да реагираме. Няма съмнение, че ще бъдат пропуснати часове, но не за първи път сме в грипна ваканция", добави той.

По думите му министерството на образованието има готовност да преструктурира учебния материал, за да могат спокойно да се оформят крайните оценки за първия срок. 

Според графика на принудителното отсъствие ще останат още два дни от първия учебен срок, в което време това може да бъде сторено. Вълчев добави, че при "аварийна ситуация" това може да стане и в първите няколко дни на втория срок.

През изминалата седмица (20 - 26 януари) общо 380 356 души в цялата страна са търсили лекарска помощ, като болните от грип и остри респираторни заболявания са близо 7 хиляди по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Най-много са заболелите в София-град - 2602 души, но като дял от населението заболеваемостта не е от най-високите - 196 на 10 хил. души. Най-висока е заболеваемостта в Благоевград - 433 на 10 хил. души, където още преди седмица бе обявена грипна епидемия. 

Висок е делът на болните (над 230 на 10 хил. души) и в Хасково, Монтана, Пазарджик и Кърджали. Средната заболеваемост за страната е 176 на 10 хил. души.


По повод на разпространявани през последните дни подписки срещу "малките матури" и дискусиите около дигиталната диктовка, министър Вълчев каза, че при 90 000 учители в системата е нормално да има различия в мненията. 

Националното външно оценяване е необходимо, за да анализираме на съпоставима база резултатите на учениците, както и самите училища да направят свой анализ, обясни Вълчев. 

Той уточни, че външните оценявания след 7-ми и 12-ти клас до голяма степен вече са били припознати като надеждни. Външното оценяване след 4-ти клас не трябва да стресира децата. То не ги уврежда и няма елиминаторен характер, смята министърът. 

Конкретно за диктовката Вълчев бе категоричен, че ако искаме резултатите да са надеждни и съпоставими, изпитите трябва да се извършват при еднакви условия. Темпото на диктовката няма да бъде бързо, ще се чете от професионален диктор и тя ще бъде тествана предварително, увери Вълчев, като обобщи, че изпитите неизменно ще се променят в дигитална среда.

Министърът на образованието и науката ще проведе регулярни срещи в Хасковска област днес и утре. Темите на разговорите с педагози са основните цели и предизвикателства пред системата, основните политики и повишаването на образователните резултати.

https://www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини