От х:

Днес в x:

Ново откритие в Млечния път шокира астрономите

Астрономи откриха огромна структура в Млечния път, изградена от много взаимосвързани „люпилни“, където се раждат звезди, съобщиха АП и Би Би Си.

Тънката вълна от газове е дълга цели 9000 светлинни години. Широчината й е 400 светлинни години. Разположена е на около 500 светлинни години от Слънцето, което е сравнително близо от астрономическа гледна точка. Откритието, описано в сп. „Нейчър“, е резултат от проект за съставяне на нова карта на Млечния път. За него международен екип е анализирал данни от европейския космически телескоп „Гая“.

Астрономите „са шокирани“ от откритието. Никой не е очаквал „да живеем близо до гигантско вълноподобно натрупване на газ, или че то формира близкия ръкав на Млечния път“, коментира Алиса Гудман от Харвард.

Структурата, наречена Вълна на Радклиф на харвардски институт, съдържа звездни люпилни, за които се е мислело, че принадлежат на пръстеновиден пояс около Слънцето. „Това напълно промени разбирането ни за галактическия ни „квартал“, каза Катрин Зукър от екипа.

Изстреляният през 2013 г. европейски телескоп „Гая“ измери разстоянията до почти милиард звезди в Млечния път. Това осигури „колосална и точна база данни“, с която могат да бъдат открити огромни структури като Вълната на Радклиф, заявиха учените.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ер
    Ер
    0 0
    12:56, 10 яну 2020
    Учените не знаят какво е електрически заряд. Маса, температура, електрон. Тръгнали да гледат щуротии. Хрантутници на данъкоплатеца.
Последни новини