От х:

Днес в x:

Специалист по химична биология с родопски корен, влиза в Станфорд със стипендия „Хюз“

Младият учен с родопски корени Любомир Мерков е получил петгодишна докторантура по биологични науки от Медицински институт Хауърд Хюз.
Любомир Мерков, завършил специалност химия-биология и политика, е родом от златоградското село Старцево и е един от 87 талантливи млади учени от цял свят, които получават докторантура от 1999 г. по биологични науки от Медицинския институт „Хауърд Хюз“.

Стипендията, която е награда, е за период от пет години и осигурява на получателите 31 000 долара годишно за разходи за обучение и живот. Мерков, който е от Старцево, България, ще започва докторантурата в имунологичната програма на Станфордския университет. В допълнение към наградата „Хюз“ той получава абитуриентска програма в Стенфорд, като паралелно е имал и подобни оферти от Йейлския университет, Медицинския „Джон Хопкинс“, колежа „Корнел“, Рокфелеровия университет, Университета във Вашингтон и Медицинската гимназия в Майо.
Докторските изследвания на Мерков ще се съсредоточат върху процесите, които индуцират имунните клетки да се развиват от стволови клетки на предшественик и да се диференцират в зрели Т-клетки и В-клетки. Младият учен се интересува и от процесите, които активират имунните клетки по време на вирусна или бактериална инфекция.
Миналото лято Мерков, който планира кариера като биомедицински служител, е преминал стаж по имунология в Магистърската гимназия по медицина в Майо.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини