От х:

Днес в x:

Завърши проект “ЗаЕдно хоро”

Изображение 1 от 4

    В продължение на една година читалището в Първомай, партньорите и доброволците работиха за реализация на заложените в проект “ЗаЕдно хоро” дейности и постигане на основната цел на проекта. Създаден бе модел за връзка между хора от различни социални групи, професии, етноси. Предоставен бе достъп и поле за изява на хора в неравностойно положение- децата от ЦНСТД - кв.Дебър.Създадени бяха условия за заличаване на междукултурните и междуличностни граници, като бяха включени деца с турски и ромски произход от ОУ” Св.Св. Кирил и Методий” Първомай. Затвърдена бе приемствеността между поколенията чрез участието на жените от Обединен съюз  на пенсионерите „Дълголетие” в Първомай.

    В рамките на планираните дейности децата от ЦНСТД -  кв. Дебър изработиха макети – носии от Тракия и Родопски регион на Тракия. Група деца от ОУ” Св.Св. Кирил и Методий” научиха  Сворнато хоро.  Изработена бе карта на фолклорните области в България. Проведени бяха дискусии „Нашата Тракия” в ЦНСТД квартал Дебър и  ОУ” Св.Св. Кирил и Методий”.  Жените от ОСП”Дълголетие” подготвиха и почерпиха с ястия от Средна Тракия и Родопски регион. Всички се включиха в Празника , а децата  рисуваха и във фоайето на читалището бе експонирана изложба  „Да нарисувам Празника”.

    Женският народен  хор към Певчески фолклорен ансамбъл        „Първомай” с ръководител Кичка Петкова има ново лице благодарение на фирма „Бендида-66” гр. Първомай с управител Атанаска Велчева и Общинска фондация „Пловдив- 2019”. Първомайската публика  първа видя новия облик на хора на празничния концерт по случай Националния празник, а по- късно и на големия концерт в рамките на Майските културни тържества. През месец август Ансамбъл”Първомай” представи града и читалището в Пирдоп, откъдето се завърна с голямата награда. Предстои им участие в телевизионното предаване „От българско по-българско” по телевизия „Скат”  с водещ  Галя Асенова.

    Всичко това се случи с помощта на доброволците  Ивайло Налбантов–ученик от 12клас в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, член на местното дружество на художниците; Петър Тенев –фолклорист; Донка Тодорова – художествен ръководител на танцов клуб „Евридика”, Община Първомай бе съорганизатор на Празника  и финансира участието на народните оркестри. Калоян Танев, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов” гр. Пловдив,  съдейства за графичното оформяне на символа на проекта. Атанаска Велчева, собственик на фирма „Бендида-66”ЕООД  спонсорира изработването на тениски със символа и логото на „Пловдив 2019”както и уши сценичните костюми на народния хор, Красимира Александрова, управител на „Булиън” ЕАД , гр. Първомай- спонсор на продуктите за ястията на Празника. По време на целия проект служителите на Читалището съдействаха за реализирането му.

         Кулминация в реализацията на проект „ЗаЕдно хоро”  беше    XXI-вия Празник на Тракийската музика и песен .

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Щъ
      Щъркел
      6 0
      17:02, 20 сеп 2019
      Браво! Най-после малко рахат, че от толкова много хора и ръченици, общината направо си фалира. Всички забравиха да работят.
    Последни новини