От х:

Днес в x:

-2 °C

Тракийци се сбират на събор в Кърджали, очакват се 400 изпълнители

На 29.06.2019 г. от 10.00 ч. предстои да се проведе двадесет и първият поред НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ СЪБОР „КЪРДЖАЛИ 2019“. По традиция мястото е  парк "Простор" в гр. Кърджали на площадката пред Детското влакче. Организатор е "Тракийското дружество - Д. Маджаров" със съдействието на Тракийско младежко дружество- Кърджали, Народно читалище  ”Тракия-2009”гр. Кърджали, Министерство на културата, Областна администрация Кърджали  и Община Кърджали. Тази година в  Националния тракийски събор „Кърджали 2019“ е включена и инициативата „Багри от Тракия и Родопите в палитрата на Европа“, която се изпълнява от Областна администрация Кърджали в рамките на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Целта й е да популяризира живото културно наследство и приноса на страната ни към европейските ценности, да стимулира интереса на младите хора и да покаже, че фолклорът на Тракия и Родопите е конвертируем продукт. Защото фолклорът не е само историческата памет на народа ни. Той е нашето настояще и бъдеще, спойката между поколенията, онова, което ни отличава и ни прави значими сред многообразието от етноси, религии и култури в Европа и ни позволява да прокарваме културни паралели между Балканите и ЕС и в същото време дава възможност да бъдем уникални и разпознаваеми. 

Заявилите участие са над 400 души изпълнители на сцената на събора. Наред със съставите и солистите на „ТД - Д. Маджаров“ и НЧ ”Тракия-2009” от града ще участват състави и солисти от НЧ „Родопски фар“, кв. Гледка, два детски състава от СУ „ Йордан Йовков“ и един от ОДК Кърджали. Заявка за участие в събора са дали  и тракийските дружества от  Момчилград,  Крумовград, Кирково, Припек ,“Дельо войвода“ от гр. Златоград и „Войвода Руси Славов“ от гр. Пловдив. От района на Кърджали участници са Джебел, Тихомир, Аврен, Черничево, Егрек, Девесилово и Малък девесил. От област Хасково ще участват -читалищата в с. Жълти бряг, с. Царева поляна, с. Крепост; от област Пловдив – с. Градина, общ. Първомай; от гр. Ст. Загора –два танцови състава и три състава от с. Ценово, общ. Чирпан, обл. Ст. Загора.

Каним  гражданите и гостите на гр. Кърджали на двадесет и първия НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ СЪБОР „КЪРДЖАЛИ 2019“.

инж. Яни Янев - председател на

"Тракийско дружество -Д. Маджаров" Кърджали

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
07 дек 2019
Последни новини