От х:

Днес в x:

10 °C

Криза с пластмасовите отпадъци за рециклиране (видео)

Когато изхвърлите пластмасовите си отпадъци в кофата за рециклиране, те най-вероятно поемат нанякъде по света, където може да представляват риск за здравето и сигурността, според нов доклад на Guardian.

Планетата е затрупана с пластмаса: плажовете са пълни с нея, морските животни се задръстват с нея, а нов доклад показва, че всяка седмица дори изпиваме пластмаса колкото кредитна карта с нашата питейна вода. Излишно е да казваме, че рециклирането е добра идея.

Докато се прави.

Пластмасовата бутилка, пусната в контейнер за рециклиране по улиците на Ню Йорк, не винаги се преработва в чисто нов продукт. Понякога тя свършва някъде по света в задния двор на някого, сред десетки контейнери с торбички и опаковки. 

Всяка година САЩ доставят около 1 милион тона пластмасови отпадъци в чужбина. Голяма част от пластмасата отиваше в Китай, където се рециклираше, докато страната внезапно спря повечето от вноса на пластмасови отпадъци през 2017 г. Сега голяма част от пластмасовите отпадъци на САЩ се изпращат до най-бедните страни по света за рециклиране, включително Бангладеш, Лаос, Етиопия и Сенегал, съобщава Guardian.

Миналата година около 68 000 корабни контейнери пластмасови отпадъци зарециклиране от САЩ са изпратени в развиващите се страни, които управляват над 70% от собствените си пластмасови отпадъци. Например, Малайзия изхвърля или неправилно изхвърля 55% от собствените си пластмасови отпадъци, но все пак получава повече материал за рециклиране от САЩ, отколкото всяка друга страна, пише Guardian. Освен това, според доклада, около 20% до 70% от пластмасовите отпадъци, които отиват в съоръжения за рециклиране по целия свят, са неизползваеми и се изхвърлят като боклук.

Освен че трябва да живеят сред боклука, изхвърлен по плажовете и улиците, нарастващият брой на съоръженията за преработка на пластмаси, които се появяват в тези страни, създава рискове за здравето на гражданите, които живеят сред замърсените водни запаси и миризмата на пластмасови изпарения.

Докладът е част от серията  на Guardian.

Малайзия наскоро отказа да приеме и ще изпрати до 3000 тона пластмасови отпадъци обратно в страните, от които идва. Малайзия се превърна в основната световна дестинация за пластмасови отпадъци, след като Китай забрани вноса си миналата година. "Ние ще отвърнем на удара", каза министърът на околната среда на Малайзия Йео Бий Ин "Въпреки че сме малка страна, не можем да бъдем тормозени от развитите страни".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
13 дек 2019
Последни новини