От х:

Днес в x:

13 °C

Учени произведоха ароматна и вкусна бира с дрожди на 5000 години

  Мултидисциплинарен екип учени успешно изолира няколко щама дрожди от древни съдове, открити при археологически разкопки в Израел.

  Изследователите успяват и да сварят "ароматна и вкусна" бира, използвайки древните щамове. 

  "Предполагахме, че порите на глинените съдове, в които са абсорбирани големи количества ферментационни дрожди са променили трайно микрофлората на съда," разказва водещият автор д-р Ронен Хазан (Dr. Ronen Hazan) от Еврейския университет в Йерусалим. "Наистина, тестването на няколко съвременни съда, пълни с филтрирана и нефилтрирана бира и заровени за три седмици под земята, както и тестове върху глинени съдове от вино, неизползвани повече от две години, доказаха, че дрождите могат да бъдат открити в глинените пори дори след дълго време."

  Д-р Хазан и съавторите му търсят древни дрождеви клетки в съдове от пиво и подобна на медовина напитка от няколко археологически обекта. 

  "Изследвахме древните керамични съдове от три различни исторически периода, открити на четири различни места в Израел," обясняват учените. "Във всеки от тези обекти са открити съдове, за които се предполага, че са били свързани с ферементирали напитки"

  Най-древните съдове са от два обекта от ранната Бронзова епоха (3100 пр.н.е.).

  "Първият обект е Ен-Бесор в северозападната част на пустинята Негев, място, свързано с дейността на египтяните в Южен Ханаан в края на четвъртото хилядолетие пр.н.е. Вторият обект е наскоро открит на улица Ха-Масгер в Тел Авив и съдържа фрагменти от съдове, типични за египетските пивоварни, може би свидетелство за отделена територия измежду селищата на ханаанците," поясняват учените. 

  Третият обект е филистимското селище Тел ес-Сафи/Гат в Централен Израел.

  "Филистимците, един от така наречените Морски народи са важна култура в района на Леванта (днешен Израел и Ливан) по време на Желязната епоха (1200 до 600 г. пр.н.е.) и често са споменавани в Библията като врагове на израилтяните. По онова време Гат е най-голямото и важно филистимско селище в региона", разказват авторите.

  "Изследвахме 12 проби от две много добре запазени филистимски кани, които обикновено се свързват с бира или други ферментирали алкохолни напитки, заради чучура и цедката на стената им."

  "Четвъртият обект е Рамат Рахел, разположен между Йерусалим и Витлеем. По времето на Желязната епоха и персийския период (ок. 8-ми до 4-ти век сл.н.е.), е служел за резиденция на местните представители на Асирийската, Вавилонската и Персийската империя, като център за събиране на данъци и за специфични празненства. От този обект изследвахме четири кани за съхранение, типични за региона на Юдея по времето на ранния персийски период."

  Учените успяват да изолират шест щама дрожди от 21 древни съда, използвани за вино и медовина. След това секвенират целия геном на всеки щам и откриват, че дрождите са много подобни на тези, използвани в традиционните африкански напитки като етиопското медено вино "теж" и на съвременните бирени дрожди. Накрая учените изследват способността на изолираните дрожди да произвеждат алкохолни напитки, които да стават за пиене. Три от тях, от Ен-Бесор, Тел ес-Сафи/Гат и Рамат Рахел произвеждат ароматна и вкусна бира. 

  "Най-голямата изненада беше, че дрождевите колонии са оцелели в съдовете хиляди години, чакайки да бъдат открити", споделя д-р Хазан. "Древните дрожди ни помогнаха да създадем пиво, което ни показва каква е била на вкус бирата на древните филистимци и египтяни. А между другото, тя съвсем не е лоша. Освен вълнението, че пиеш бира от времето на фараоните, това изследване е особено важно за експерименталната археология - област, която опитва да възстанови миналото."

  "Изследването ни предлага нови начини за изследване на древните методи и ни дава възможност да опитаме вкуса на миналото."

  "Тук говорим за истински пробив," споделя съавтора д-р Ицхак Паз, от Израелската служба за антиките. "Това е първият път, когато успяхме да получим алкохол от древни дрожди. С други думи, от оригиналните съставки, от които се е получавал алкохолът. Това никога преди не е правено досега." 

  Изследването е публикувано в списанието mBio - Tzemach Aouizerat et al. 2019. Isolation and Characterization of Live Yeast Cells from Ancient Vessels as a Tool in Bio-Archaeology.

  Източник: Sci news - Researchers Brew Beer with 5,000-Year-Old Yeasts


  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  23.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  23.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  23.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  23.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  23.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  23.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  23.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  23.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  23.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  23.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  23.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  23.09.2019
  Последни новини