От х:

Днес в x:

3 °C

Учени произведоха ароматна и вкусна бира с дрожди на 5000 години

  Мултидисциплинарен екип учени успешно изолира няколко щама дрожди от древни съдове, открити при археологически разкопки в Израел.

  Изследователите успяват и да сварят "ароматна и вкусна" бира, използвайки древните щамове. 

  "Предполагахме, че порите на глинените съдове, в които са абсорбирани големи количества ферментационни дрожди са променили трайно микрофлората на съда," разказва водещият автор д-р Ронен Хазан (Dr. Ronen Hazan) от Еврейския университет в Йерусалим. "Наистина, тестването на няколко съвременни съда, пълни с филтрирана и нефилтрирана бира и заровени за три седмици под земята, както и тестове върху глинени съдове от вино, неизползвани повече от две години, доказаха, че дрождите могат да бъдат открити в глинените пори дори след дълго време."

  Д-р Хазан и съавторите му търсят древни дрождеви клетки в съдове от пиво и подобна на медовина напитка от няколко археологически обекта. 

  "Изследвахме древните керамични съдове от три различни исторически периода, открити на четири различни места в Израел," обясняват учените. "Във всеки от тези обекти са открити съдове, за които се предполага, че са били свързани с ферементирали напитки"

  Най-древните съдове са от два обекта от ранната Бронзова епоха (3100 пр.н.е.).

  "Първият обект е Ен-Бесор в северозападната част на пустинята Негев, място, свързано с дейността на египтяните в Южен Ханаан в края на четвъртото хилядолетие пр.н.е. Вторият обект е наскоро открит на улица Ха-Масгер в Тел Авив и съдържа фрагменти от съдове, типични за египетските пивоварни, може би свидетелство за отделена територия измежду селищата на ханаанците," поясняват учените. 

  Третият обект е филистимското селище Тел ес-Сафи/Гат в Централен Израел.

  "Филистимците, един от така наречените Морски народи са важна култура в района на Леванта (днешен Израел и Ливан) по време на Желязната епоха (1200 до 600 г. пр.н.е.) и често са споменавани в Библията като врагове на израилтяните. По онова време Гат е най-голямото и важно филистимско селище в региона", разказват авторите.

  "Изследвахме 12 проби от две много добре запазени филистимски кани, които обикновено се свързват с бира или други ферментирали алкохолни напитки, заради чучура и цедката на стената им."

  "Четвъртият обект е Рамат Рахел, разположен между Йерусалим и Витлеем. По времето на Желязната епоха и персийския период (ок. 8-ми до 4-ти век сл.н.е.), е служел за резиденция на местните представители на Асирийската, Вавилонската и Персийската империя, като център за събиране на данъци и за специфични празненства. От този обект изследвахме четири кани за съхранение, типични за региона на Юдея по времето на ранния персийски период."

  Учените успяват да изолират шест щама дрожди от 21 древни съда, използвани за вино и медовина. След това секвенират целия геном на всеки щам и откриват, че дрождите са много подобни на тези, използвани в традиционните африкански напитки като етиопското медено вино "теж" и на съвременните бирени дрожди. Накрая учените изследват способността на изолираните дрожди да произвеждат алкохолни напитки, които да стават за пиене. Три от тях, от Ен-Бесор, Тел ес-Сафи/Гат и Рамат Рахел произвеждат ароматна и вкусна бира. 

  "Най-голямата изненада беше, че дрождевите колонии са оцелели в съдовете хиляди години, чакайки да бъдат открити", споделя д-р Хазан. "Древните дрожди ни помогнаха да създадем пиво, което ни показва каква е била на вкус бирата на древните филистимци и египтяни. А между другото, тя съвсем не е лоша. Освен вълнението, че пиеш бира от времето на фараоните, това изследване е особено важно за експерименталната археология - област, която опитва да възстанови миналото."

  "Изследването ни предлага нови начини за изследване на древните методи и ни дава възможност да опитаме вкуса на миналото."

  "Тук говорим за истински пробив," споделя съавтора д-р Ицхак Паз, от Израелската служба за антиките. "Това е първият път, когато успяхме да получим алкохол от древни дрожди. С други думи, от оригиналните съставки, от които се е получавал алкохолът. Това никога преди не е правено досега." 

  Изследването е публикувано в списанието mBio - Tzemach Aouizerat et al. 2019. Isolation and Characterization of Live Yeast Cells from Ancient Vessels as a Tool in Bio-Archaeology.

  Източник: Sci news - Researchers Brew Beer with 5,000-Year-Old Yeasts

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  23 фев 2020
  Последни новини