От х:

Днес в x:

29 °C

Пластмаса и микрофибър в стомаха на животните в Марианската падина (видео)

Животните от шест от най-дълбоките места на Земята иматт изкуствени влакна и пластмаса в стомасите си, показват проби, взети от учените. Д-р Алън Джеймисън от Университетът в Нюкасъл ръководи проучването.

Екипът изследва проби от ракообразни, намерени в свръх дълбоките места по целия Тихи океан - Марианската падина, Япония, Изу-Бонин, Перу-Чили, Нови Хебриди и окопи Кермадек.

Техните наблюдения са регистрират най-дълбоките случи на поглъщане на пластмаса. Това показва, че е много вероятно да не са останали морски екосистеми, незасегнати от антропогенните отпадъци.

Пластмасите не само вече са достигнали най-дълбоките зони на нашите океани, но и се поглъщат от животните, които ги обитават.

Пробите са взети на дълбочина от седем до десет километра, включително най-дълбоката точка, Challenger Deep в Марианската падина, на зашеметяващите 10,890 метра под повърхността.

Използвайки най-съвременни съоръжения, екипът изследва 90 отделни животни и открива погълната пластмаса в диапазона от 50% в падината Нови Хебриди до 100% в дъното на Марианската падина. ,

Идентифицираните фрагменти включват полусинтетични целулозни влакна, като Rayon, Lyocell и Ramie. Всички те са микрофибри, използвани в текстила. Открити са още найлон, полиетилен, полиамид или неидентифицирани поливинили, наподобяващи PVA и PVC.

Изследователят д-р Джеймисън казва. че по-рано публикували проучване, показващо високи нива на органични замърсители в най-дълбоките морета и много хора попитали за наличието на пластмаси, затова решили да проверят..

"Резултатите бяха незабавни и поразителни [...] имаше случаи, когато влакната действително можеха да се видят в стомашното съдържание, щом го извадехме"

„Усещахме, че трябва да направим това проучване, като се има предвид уникалният достъп, който имаме до някои от най-отдалечените места на Земята, и използваме тези проби, за да направим трогателен изказ за наследството на човечеството."

Дълбоководният апарат, разработен от д-р Джеймисън,  се спуска на океанското дъно и изпълнява различни задачи за мониторинг и вземане на проби на места по целия свят, а най-дълбоките потапяния са над 200.

Пластмасовото замърсяване в нашите океани и вредното въздействие върху морските организми вече е сериозно проучено.

Около 300 милиона тона пластмаса сега замърсяват океаните, като повече от 5 трилиона пластмасови парчета  с тегло над 250 000 тона в момента плават на повърхността.

Въпреки че по-голямата част от морските отпадъци плават по повърхността, деградацията и фрагментацията на пластмасите в крайна сметка ще доведат до потъване в основните дълбоководни местообитания, където възможностите за разпръскване стават все по-ограничени.

„Дълбоководните организми зависят от храната, която пада надолу от повърхността“, обяснява д-р Джеймисън, „което от своя страна носи всички неблагоприятни компоненти, като пластмаса и замърсители. Морските дълбини са не само крайната спирка за всеки материал, който потъва от повърхността, но също така се обитават от организми, добре приспособени към ниско хранителна среда, и те често ядат почти всичко. Това проучване показва, че изкуствените микрофибри се натрупват в една екосистема, обитавана от видове, които ние не разбираме добре, не можем да наблюдаваме експериментално и не сме успели да получим базисни данни преди замърсяването.".

Д-р Джеймисън добавя: „Отпадъците, които се изхвърлят в океаните, в крайна сметка ще свършат на брега или ще потънат в дълбините, няма други възможности. Щом тези пластмаси стигнат до дълбокото морско дъно, просто няма къде да отидат, затова се предполага, че те просто ще се натрупват в по-големи количества.

Това е много тревожна находка. Изолирането на пластмасови влакна от животни от дълбочина почти 11 километра  само показва степента на проблема.

Също така броят на областите, в които откриваме това, и хилядите километри разстояния между взетите проби показват, че не е просто изолиран случай, глобално е."

Разбира се, светът рядко чува предупрежденията на учените веднага. Тези данни са публикувани през 2017. Оттогава насам излезаха още подобни потресаващи разкрития, включително за пластмасови микрогранули в сладководната риба за консумация и в човешкия организъм. Микрогранули обаче все още има в скраба ви за лице и в пастата за зъби, например. Великобритания забрани продажбата на продукти за лична хигиена с пластмасови микрогранули, но дрехите с микрофибър, полиетиленовите или PVC изделията са навсякъде в живота ни, навсякъде по земното кълбо.

Вижте същите заключения във видеото на BBC, направени по проби, взети от NOAA от океанските дълбини, с днешна дата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини